Ako sa starať o bábätko? Je spoločné spanie a nosenie nevhodné?

Be Lenka logo Be Lenka
26.04.2019
Ako sa starať o bábätko? Je spoločné spanie a nosenie nevhodné?

Ako sa starať o bábätko? Je spoločné spanie a nosenie nevhodné?

Starať sa o bábätko môže byť pre prvorodičku hotová veda. Najmä, keď sa začíta do diskusných fór na internete... Naše staré mamy a ďalšie generácie žien boli v tomto viac menej odkázané na seba. Ako to dokázali? Jednoducho museli.

Príchod bábätka je zlomový okamih v živote každého budúceho rodiča. Zrazu už nie je zodpovedný len sám za seba, ale aj za malého človiečika, ktorý bude na neho bezvýhradne odkázaný minimálne do 18- tky

laugh
.

Ako sa o neho čo najlepšie postarať? Samozrejme, hlavné je dieťatko zahrnúť láskou, to je to najdôležitejšie. Ale ako každý človek, aj tento malý „tvor“ má svoje potreby. Dnešné ženy majú výhodu, že okrem múdrych mám a starých mám majú aj dostatok literatúry o materstve a na každú, aj tú najzáludnejšiu otázku nájdu odpoveď na internete.

Naše staré mamy, ich mamy a ďalšie generácie žien z minulosti to mali o čosi ťažšie. Pri starostlivosti o dieťatko sa mohli spoľahnúť len na rady okolia alebo sa jednoducho zariadili, ako vedeli. Žiaľ, dnes starostlivosť o dieťa berieme možno až príliš vážne a zaoberáme sa a riešime veci, ktoré nie sú až také podstatné. Ako napríkald, že svoje dieťa rozmaznáme, ak ho budeme stále nosiť alebo sa s nim deliť o lôžko. Sú látkové plienky prežitok? Poďme sa pozrieť, ako to riešili ženy sto rokov dozadu...

Nosenie v šatke

Asi ste sa už aj vy stretli vo svojom okolí s názorom, že šatkovanie je výmyslom biomatiek...Je pravda, že v posledných rokoch možno vidieť čoraz viac žien nosiť svoje dieťa v šatke alebo v nosiči. Nie je to však žiadny módny výstrelok, ale jeden z najstarších spôsobov, ako prenášať dieťa z miesta na miesto. Veď ako ženy fungovali, keď ešte neboli kočíky?

Možno sa táto téma netýka našich starých mám, ale ich mám určite. Prvé kočíky sa začali vo veľkom používať cca pred sto rokmi a v tom čase si ich mohli dovoliť len majetnejšie rodiny. Ženy z prostých pomerov si museli poradiť inak. Určite ste už videli dobové fotografie, na ktorých sú vyzobrazené ženy s batôžkom na chrbte, v ktorom si nosili dieťa. Áno, takto sa kedysi ženy starali o svoje deti – nosili ich v plátených handrách a šatkách.

Vtedajšie ženy oveľa viac fyzicky pracovali ako tie dnešné. Najmä na statkoch a poliach. Žiaľ, o deti sa im nemal kto postarať, tak si ich brali so sebou. Keď dieťa ešte nevedelo chodiť, mama ho uviazala do šatky, ktorú si prehodila cez plecia a spolu takto odišli na pole. Aby dieťa neležalo na studenej zemi, šatku uviazala medzi dva stromy a dieťa uložila do provizórnej kolísky.

Na súčasnom nosení detí kritizujú ich odporcovia najmä polohu, v akej je dieťatko v šatke schúlené. Obávajú sa, že to nie je pre neho pohodlné a že si môže takto ublížiť. Opak je však pravdou. Pre dieťatko je táto poloha maximálne pohodlná – nožičky má usadené naširoko, chrbátik schúlený do klbka, ako keď bolo v maternici a navyše je pri svojej maminke. A čo môže byť pre malé dieťatko krajšie?

Nosenia v šatke sa preto neobávajte a keď vám bude do toho niekto "starať", argumentujte mu tým, čo ste si tu pred chvíľou prečítali. Zároveň vám odporúčame prečítať si tento diskusný článok na tému nosenia detí.

Spoločné spanie

Ďalší tŕň v oku pre zástancov toho, že deti netreba príliš rozmaznávať... Ako však spávali deti v minulosti? Ak chudobná rodina mala jednu posteľ (aj to bol luxus), tlačili sa v nej všetci do jedného. Nehovoriac o tom, že spávali v jednej miestnosti...

A máte pocit, že deti z minulosti boli neposlušnejšie ako tie dnešné? Nie, deti si vieme rozmaznať aj inak ako spoločným spaním alebo nosením v šatke. To je určite to najmenej...Už je len na vás ako rodičovi, kedy začnete svoje dieťa odvykať od spoločného spania a keď budete mať dostatok vôle, určite to dokážete

wink
.

Látkové plienky

O jednorazových plienkach mohli ženy v minulosti len snívať. Na prebaľovanie používali plienky, ktoré si vyrobili zo starých bavlnených košelí či spodníc. Nevýhodou týchto plienok bolo, že rýchlo nasávali moč a ak mamička dieťatko ihneď neprebalila, hrozilo, že sa mu vytvoria bolestivé zapareniny. Navyše látkové plienky bolo potrebné vyvárať a žehliť, čo ženám zabralo veľa času.

História jednorazových plienok siaha do 40- tych rokoch minulého storočia. Prvé boli vyrobené z viacerých vrstiev vreckového papiera a boli schopné udržať 100 ml moču, čo je asi na jedno pocikanie. Po roku 1960 sa plienky začali vyrábať z celulózy, ktorá mala lepšie absorpčné schopnosti, čím nabrali aj na svojej popularite.

Dnes na trhu dostať jednorazové plienky od výmyslu sveta. Mnohé ženy sa však vracajú k tradičnému prebaľovaniu a aspoň počas prvých týždňov od narodenia zabaľujú bábätko do látkových plienok. Prečo to robia? Áno, používanie látkových plienok má vplyv najmä na životné prostredie, keďže podľa štatistík spotrebuje jedno dieťa cca 6- tisíc plienok, kým sa naučí používať nočník.

Medzi ďalšie výhody látkových plienok patria:

- neobsahujú chemické látky ako jednorázové,

- deti balené do látkových plienok sa vraj rýchlejšie odnaučia od plienok ako deti balené do jednorázoviek,

- látkové plienky sú mohutnejšie, a preto lepšie zabezpečujú dieťatku posadenie „naširoko“,

- keďže sa plienky dajú prať, je investícia do látkových plienok menej nákladná,

- a v neposlednom rade, ako sme už spomínali, šetríme životné prostredie!

Kapustová liečba na zapálený prsník

Zapálené prsníky (mastitída) sú veľmi bolestivou záležitosťou, ktorá dokáže ženám znepríjemniť prvé týždne materstva. Žiaľ, naše staré mamy si nevedeli uľaviť antibiotikami alebo liekmi od bolesti, preto museli siahnuť po prírodnej liečbe. Na vyťahovanie zápalu z prsníkov používali tzv. kapustovú liečbu, ktorá mala výborné výsledky a po jej použití sa ženám rýchlo uľavilo.

 Prečo kapusta? Kapusta je hotová vitamínová bomba. Okrem protirakovinových má aj protizápalové účinky. Obsahuje vitamín A a D, jód, vápnik, fosfor, selén či karotenoidy. Aby sa z kapusty uvoľnili všetky tieto jej superschopnosti, treba kapustový list (najlepšie práve vybratý z chladničky) ešte pred priložením rozvaľkať valčekom na cesto. Následne rozvaľkaný a studený list priložiť na cca 20 minút na ubolený prsník. Kapustovú liečbu aplikujeme dvakrát za deň. 
 

Návštevy počas šestonedelia?

Možno ste sa aj vy stretli s názormi starých materí, že počas šestonedelia by mamička nemala prijímať žiadne návštevy. Kedysi to bolo posvätné pravidlo, ktoré ľudia rešpektovali. Dnes je už situácia iná. Za mamičkou chodia návštevy už aj do pôrodnice. Prečo naši predkovia brali šestonedelie tak vážne?

Nie je to len kvôli bábätku, ale najmä kvôli vám. Veď ste rodili a vaše telo sa potrebuje spamätať. Práve obdobie šestonedelia je určené na to, aby ste sa po fyzickej aj psychickej stránke dali dokopy. Vieme, že návštevy dokážu človeka veľmi povzbudiť, ale naopak aj unaviť. Preto by príbuzní aj známi mali rešpektovať vaše súkromie a počkať, kým nenaberiete dostatok síl.

Samozrejme, ohľad treba brať aj na bábätko, ktoré je po príchode na svet veľmi krehké, a preto ho netreba zbytočne vystavovať prípadným bacilom alebo vírusom.

Veď máte pred sebou celý spoločný život, pár dní bez kamarátok a príbuzných určite zvládnete. A ak nie, existujú mobily 

laugh

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu