Ako správne kúpať dieťa

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Ako správne kúpať dieťa

Umývať každý deň alebo každý druhý? Umývať vo vaničke alebo v umývadle? Používať špeciálnu kozmetiku alebo len čistú vodu? Na všetky tieto otázky si odpovieme v tomto článku.

Z pôrodnice ste si doniesli malý batôžtek, ktorý bude od tejto chvíle odkázaný už len na vás. Aby bol stále voňavučký a spokojný, treba ho pravidelne umývať. Ako mu však dopriať kvalitný a bezpečný wellness? Odpovede budeme hľadať v nasledujúcich riadkoch.

Ako kúpať novorodenca

Podľa slov odborníkov platí, že čím je dieťa staršie, tým menej ho treba umývať. Čiže, ak máme doma novorodenca, jeho kúpaniu budeme musieť venovať najviac času. Podľa lekárov však nie je nutné umývať miminko každý deň, úplne stačí každý druhý. Pokožka čerstvo narodených bábätiek je totiž veľmi krehká a tenká, a kažodenným kúpaním by sme mohli ľahko narušiť jej prirodzený ochranný film.

Možno aj vám v pôrodnici ukazovali, ako kúpať novorodenca v umývadle. Ak sa však na to necítite, zabezpečte si vaničku na kúpanie s podložkou. Vo vaničke, kde si dieťatko môžete položiť na vyvýšenú podložku, sa vám bude oveľa ľahšie a bezpečnejšie umývať.

Pri umývaní malého bábätka vám stačí len čistá voda. Jemne ho vodou pooplachujte (tváričku, telíčko, zadoček), nezabudnite na záhybky a nežne ho vyutierajte uterákom. Po okúpaní treba dôkladne vysušiť aj hojací sa pupček a ošetriť ho, ako vám odporučil lekár.

Ako sme už spomínali, pokožka bábätka je veľmi jemná a ľahko sa po okúpaní môže vysušiť. Pediatri radia ešte pred kúpaním pridať do kúpeľa lyžicu lekárskeho olivového oleja, poprípade ním bäbatko po okúpaní natrieť. Novorodencov kúpeme len pár minút, pričom staršie deti sa môžu vo vode blázniť dlhšie.

Ako pripraviť kúpeľ pre bábätko?

Dôležitá je nielen teplota vody, ale aj miestnosti, kde budete svoje bábätko kúpať a následne sušiť. Izbová teplota by mala byť v rozmedzí od 22 do 26 stupňov Celzia. Voda by mala mať teplotu 37 stupňov Celzia, ako je prirodzená teplota ľudského tela – a aj plodovej vody, v ktorej sa dieťatko „kúpalo“ celých deväť mesiacov. Teplotu ešte pred samotným kúpaním skontrolujte teplomerom. Malé bábätká stačí kúpať vo vode s hĺbkou do 15 cm.

Kedy kúpať bábätko?

Pýtate sa, kedy kúpať bábätko? V každej rodine je to individuálne. Kým väčšina je asi zvyknutá kúpať svoje dieťatko podvečer, nájdu sa aj rodičia, ktoré svoje deti kúpu cez deň, dokonca ráno. Vtedy je však dôležité mať na pamäti, že ak chcete ísť s bábätkom von, musí byť celé suché, vrátane vláskov, inak by vám mohlo ľahko prechladnúť.

Každopádne sa neodporúča dieťatko kúpať hneď po kojení. Treba minimálne pol hodinku počkať. A či kúpať pred spaním? No to už závisí od vášho drobca. Ak má na neho kúpeľ uspávajúci účinok, prečo nie... Ak ho však kúpeľ nabije energiou, je možné, že bude večer buntošiť.

Ako kúpať chlapčeka?

Rozdiel v kúpaní detí opačných pohlaví spočíva v podstate len v starostlivosti o genitálie. Preťahovanie predkožky u chlapčekov je diskutabilná téma. Určite sa neodporúča vykonávať počas prebaľovania, pretože sa môžu pod predkožku, ktorá má mimochodom ochrannú a hygienickú funkciu,dostať nečistoty, čo by mohlo viesť k bolestivým zápalom.

Čo sa týka kúpania, sa názory rozchádzajú. Kým niektorí odborníci odporúčajú predkožku preťahovať, iní sú striktne proti, keďže podľa ich názoru môže pri nešetrnom narábaní s predkožkou dôjsť k jej natrhnutiu. Následne sa môže predkožka zle vzrásť, a to môže viesť k operácii, dokonca až k obriezke. Každopádne sa o tomto radšej poraďte so svojím lekárom.

Pri kúpaní malých chlapčekov by sme mali dôkladne prepláchnuť semenníky, aby v záhyboch nezostali žiadne nečistoty – stačí čistou vodou a poriadne vyumývať aj zadoček.

Ako kúpať dievčatko?

Aj genitálie dievčatka si vyžadujú svoju špeciálnu starostlivosť. Správnou hygiénou totiž môžete predísť rôznych ochoreniam, ako je napríkald zlepenie pyskov či zrastenie sliznice pošvového vchodu. Preto, keď budete dievčatko kúpať, nežne prstami oddiaľte pysky od seba a dôkladne prepláchnite čistou vodou (môžu sa tam nachádzať zbytky stolice). Následne jemne vysušte uterákom alebo gázou. Rovnako postupujte aj pri umývaní pošvového vchodu a ritky.

Ako sa starať o detské vlásky?

Ak máte doma vlasatého novorodenca, pri každom kúpaní mu opláchnite aj vlásky. Stačí len čistou vodou, bez použitia šampóna. Keď je už dieťatko väčšie (cca od jedného roku), môžete začať používať aj detské šampóny. Pri umývaní a následnom sušení (uterákom) by sme sa ku vláskam nášho bábätka mali správať šetrne, keďže práve mokré vlasy sú oveľa zraniteľnejšie ako tie suché.

Ako zbaviť dieťa strachu z vody

Možno ste aj vy v detstve mali panický strach z vody a doteraz si pamätáte, ako ste s rodičmi pri každom kúpaní bojovali.

Ako predísť tomu, aby vaše dieťatko nemalo z kúpania traumu?

  • pri kúpaní oblievajte dieťatku vodou aj tváričku, aby si na pocit vody na tvári zvyklo. Samozrejme šetrne, teda buď dlaňou, alebo malým hrnčekom. Poprípade dajte svojmu drobcovi do ruky hrnček a nech sa sám vodou oblieva. Určite bude nadšený
  • babykúpanie – vhodné pre detičky od 6 mesiacov – budujú si pozitívny vzťah k vode a navyše takéto kúpanie podporuje ich motorický vývoj
  • je dôležité, aby voda mala správnu teplotu a pôsobila na dieťatko prirodzene... Ak bude príliš studená alebo naopak horúca, vaše dieťatko sa pri kontakte s vodou môže zľaknúť a následne si k nej vybudovať negatívny vzťah

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu