Ako vyrobiť kompostér z paliet

Be Lenka logo Be Lenka
12.01.2022
Ako vyrobiť kompostér z paliet

Kompostovanie je biologický proces rozkladu organickej hmoty. Ide o prirodzený cyklus v prírode, kedy sa z organického odpadu rozkladom stáva výživný substrát používaný ako zdroj cenných živín na hnojenie úžitkových plodín, kveteny či trávnika.

Obsah článku

Čo je kompostovanie

Proces, ktorý v prírode nastáva prirodzene. My máme v rukách tú moc, že ho dokážeme usmerniť a vyťažiť z neho maximum. Na záhrade či v byte. Na tento proces riadeného kompostovania sa používajú kompostéry. Mikroorganizmy a drobné živočíchy za prítomnosti kyslíka a vody sa postarajú o zvyšok. Okrem výživného substrátu dokážeme znížiť množstvo produkovaného odpadu až o 30-40%.

Urob si sám

Vyrobiť si svojpomocne kompostér do záhrady nie je nič zložité. Zvládne to naozaj každý, kto vie v ruke držať aku skrutkovač či kladivo a nebojí sa roboty. Na svojpomocnú výrobu kompostéru na záhradu potrebujeme len zopár vyradených paliet alebo drevených lát, skrutiek prípadne pántov, ak sa rozhodneme kompostéru vyrobiť aj dvierka. Palety sú ideálnym materiálom na výrobu kompostéru. Medzery medzi latami v paletách zabezpečia ideálnu cirkuláciu vzduchu. Bez prístupu vzduchu sa rozkladný proces mení na hnilobný a tým vzniká nepríjemný zápach. Pri správnom procese kompostovania sa tak zápachu obávať nemusíme. Práve naopak, hotový kompost vonia ako pôda v lese.

Ak nám to priestor na záhrade dovolí, ideálne je postaviť si dvojkomorový kompost. Pravidelné prehadzovanie a prevzdušňovanie kompostu tak bude jednoduchšie. Jednoducho prehádžeme kompost z jednej komory do druhej. Navyše tak získame viac miesta a pri väčšom množstve záhradného odpadu nebudeme musieť čakať, kým nám v jednej komore dozrie kompost a my ho budete môcť odobrať a spraviť tak miesto pre nový. Poďme si teda spolu vyrobiť kompostér z paliet.

Čo budeme potrebovať na dvojkomorový kompostér?

  • Drevené palety 7 ks
  • Skrutky do dreva a aku skrutkovač (ak nemáme aku skrutkovač tak použijeme kladivo a dlhé klince)
  • Šmirgeľ papier alebo aku brúska
  • Lazúra
  • Záhradné pletivo

Postup

  1. Zo šiestich paliet vyrobíme rám kompostéru v tvare obdĺžnika. Siedmu paletu použijeme ako deliacu priečku. Pripevníme je ju v strede a vytvoríme dvojkomorový rám.
  2. Rám máme hotový. Teraz je načase dať kompostéru povrchovú úpravu a spraviť ho tak odolnejším voči prírodným vplyvom. Rám celý dôkladne ošmirgľujeme, dávame si pozor aby sme nevynechali ani miestočko. Takto ošmirgľovaný rám natrieme lazúrou. Tak zabezpečíme vyššiu odolnosť a životnosť dreva. Drevo je prírodný materiál, preto prirodzene podlieha rozkladu. Vďaka lazúre ochránime drevo pred hnilobnými procesmi. Kompostér je vhodné raz za rok, dva, opätovne ošetriť lazúrou. Predĺžime tak jeho životnosť.
  3. Vyberieme miesto v záhrade. Ideálnym miestom je roh záhrady, aby kompostér nezavadzal. Základnou podmienkou umiestnenia kompostéru je kontakt s hlinou alebo trávnatou plochou. Nikdy nepokladáme kompostér na betón. Z pôdy doň budú prestupovať dôležité baktérie a organizmy, ktoré za tvorbou kompostu stoja. Plocha by mala byť rovná, nemala by sa zvažovať z kopca. Ideálnym miestom je polotieň. Priame slnko by mohlo kompost vysušovať a tak významne sťažovať proces rozkladu. Na zem položíme záhradné pletivo. V komposte hrajú významnú úlohu drobné živočíchy (dážďovky a červy) a pletivom ich ochránime pred ich prirodzenými nepriateľmi hlodavcami žijúcimi v zemi, ktoré by si na nich určite s radosťou pochutnali.
  4. Rám máme hotový, pletivo položené na zemi. Na pletivo postavíme rám kompostéru. Pletivo môžeme ešte natiahnuť dookola rámu, no nie je to podmienkou. Ta-dá, kompostér máme hotový.

Bonus: Ak patríte medzi zručných kutilov a radi majstrujete, môžete svoj kompostér povýšiť na vyšší level pridaním dvierok na obe komory. Jednoducho vyrežete otvor v prednej spodnej časti oboch komôr, prišraubujte pánty a vyrezané dvierka na ne upevnite. Takto získate prístup do spodnej časti kompostu a zjednodušíte si tak odoberanie vyzretého kompostu zo dna masy. Tento upgrade ale nie je podmienkou správneho fungovania kompostu, len mu dodá fancy touch ☺

Bonus 2: Pre tých ešte šikovnejších s lepšie vybavenou dielňou – namiesto šmirgľovania a lazúry môžete rám na kompost opáliť opaľovacou pištoľou. Táto povrchová úprava zabezpečí drevu ohromnú výdrž a výrazne predĺži jeho životnosť. Na rozdiel od lazúry ide o jednorazový proces. Aj keď podstatne náročnejší na šikovnosť.

Poznámka: Ak nemáte k dispozícii 7 paliet, prípade vás tlačí miesto na záhrade, môžete si zo štyroch paliet vyrobiť jednoduchý jednokomorový kompostér. Jednoducho spojíte 4 palety do štvorcového rámu, ošmirgľujete a ošetríte lazúrou a hotovo.

Založiť si kompost nie je žiadna veda. A založiť si ho svojpomocne na komplet, vrátane DIY kompostéru, je možno trochu výzva, ale o to väčšia sranda a výsledok na ktorý môžeme byť právom hrdí.

Tip: Kompostér môžeme vyrobiť aj z tehál, tvárnic či drôteného pletiva. Základom je aby v stenách boli dostatočné štrbiny na cirkuláciu vzduchu a aby mal kompostér priamy kontakt s pôdou.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu