Kompostovanie doma

Be Lenka logo Be Lenka
09.02.2022
Kompostovanie doma

Nad kompostom na záhrade sa dnes už nikto pozastavuje. Vedeli ste však, že je neskutočne jednoduché kompostovať aj v domácich podmienkach vo vnútri? Vďaka širokej škále a dostupnosti kompostérov prispôsobených na domáce použitie to dnes už nie je žiadna novinka. V domácich podmienkach hovoríme o takzvanom vermikompostovaní.

Obsah článku

Čo je vermikompostovanie?

Vermikompostovanie je metóda kompostovania pri ktorej dochádza k rozkladu bioodpadu za pomoci dážďoviek (vermi lat. červ). Tento spôsob kompostovania je neuveriteľne praktický a vhodný do akéhokoľvek prostredia. Jedinou podmienkou je stabilná teplota medzi 18-25 stupňami Celzia. Kalifornské dážďovky, vďaka ktorým je vermikompost vermikompostom, prežijú v teplote od 10 do 30 stupňov, ale práve vo vyššie spomenutom teplotnom rozhraní sa im darí úplne najlepšie. Vermikompostér je šikovná a navyše aj veľmi štýlová vecička, ktorú v dnešnej dobe nájdete na naozaj rozličných miestach – v domácnostiach, kanceláriách či školách.

Vermikompost je jednoduchý na založenie aj starostlivosť. V praxi stačí dodržiavať pár pravidiel a všetko funguje ako švajčiarske hodiny. Navyše sú dážďovky veľmi vďačným „domácim zvieratkom“. Sú nenáročné, vyžadujú minimum starostlivosti, neprosia o pozornosť a navyše netrpia žiadnymi chorobami.

V porovnaní s klasickým záhradným kompostom je vermikompostovanie relatívne rýchle. Prvé plody žneme už po mesiaci vo forme dážďovkového čaju – tekutého hnojiva; tuhý humus môžeme zbierať v rozmedzí od 2 do 4 mesiacov od založenia kompostu. Pre porovnanie, záhradný kompost potrebuje mesiace na to aby sme mohli zbierať výsledný produkt. Ak sa chcete viac dočítať o tom ako kompostovať na záhrade kliknite sem.

Čo potrebujeme na vermikopostovanie?

Keď už ste sa rozhodli začať doma kompostovať poďme si povedať, ako na to. Čo budeme potrebovať na domáce kompostovanie?

Kompostér. Odporúčame začať s menším modelom, prípade s jedným poschodím. Budeme potrebovať menej podstielky, dážďoviek a aj si lepšie natrénujeme starostlivosť a kŕmenie. V súčasnosti je na trhu dostať veľké množstvo domácich kompostérov ktoré vynikajú nielen svojou funkčnosťou ale prekvapujú svojim dizajnom. Zveľadia priestor, vynikajúco sa hodia do minimalistického či rustikálneho prostredia. Jednoducho fancy bytový doplnok. Kompostér si teoreticky viete vyrobiť aj svojpomocne, ale keďže ho budete používať v domácnosti odporúčame radšej investovať a kúpiť si hotový, nejedná sa o tak drahú položku. K tomu, na koľko vás táto investícia vyjde sa dostaneme na konci článku. A teda, aké parametre musí spĺňať kompostér na domáce kompostovanie? Musí byť absolútne tesniaci aby udržal vlhkosť a chránil pred vínnymi muškami. Musí mať perforácie medzi jednotlivými poschodiami aby prebytočná vlhkosť stekala nadol a aby sa mohli dážďovky veselo presúvať za potravou. Je to vlastne taký činžiak pre dážďovky. Prebytočná vlhkosť spolu s rozloženými časťami rastlín steká na dno kompostéru do záchytnej nádoby. Tá zvykne mať kohútik, ktorým odpúšťame túto tekutinu, takzvaný dážďovkový čaj. (Čaj? Dážďovkový čaj? Pre rastlinky najlepšia a najchutnejšia vec na svete. Ešte sa k nemu dostaneme v časti pri zbieraní kompostu. Čítajte ☺). Ku kompostu odporúčame zaobstarať si náradie s tupými hranami. Ostré hrany by mohli ublížiť dážďovkám.

Podstielku. Podstielka je pre komfort dážďoviek veľmi dôležitá. Je to ich bydlisko. Okrem toho slúži podstielka aj na udržanie vlhkosti v kompostéri. Mala by byť vysoká 2 až 4 centimetre. Podstielku dávame na dno poschodia a do každého jedného poschodia ktoré následne pristavujeme. Na podstielku je možné použiť staré lístie, slamu, hobliny, natrhaný papier, kartón alebo kokosové vlákno (takzvaný hnedý uhlíkatý materiál). Dážďovky milujú suché lístie, to však nedrží dobre vlhkosť, preto je dobré ho miešať s kartónom alebo slamou. Ak si nie sme istí zložením podstielky tak firmy predávajúce sortiment na kompostovanie mávajú už hotové namiešané balíčky z ktorých si už jen jednoducho doma pripravíme podstielku. Ako sme si hovorili, podstielka je určená na udržanie vlhkosti v kompostéri. Pripravenú zmes na podstielku primerane navlhčíme, ideálne odstátou vodou, dažďovou vodou alebo vodou z akvária. Vlhkosť by mala byť taká, že keď v hrsti stlačíme podstielku objaví sa nám medzi prstami pár kvapiek vody. Po otvorení dlane ostane materiál v stlačenom stave. Pokiaľ po stlačení z dlane voda vyteká je podstielka navlhčená príliš a musíme ju nechať trochu presušiť kým do nej ubytujete svoje dážďovky.

Dážďovky. Z domácich druhov dážďoviek sa dá na domáce kompostovanie použiť dážďovka hnojná. Tá sa prirodzene vyskytuje vo vrchných vrstvách odumierajúcej vegetácie, v komposte a hnoji na záhrade. Domácim dážďovkám by sme však mali radšej prenechať prácu na záhradnom komposte a do domáceho si kúpiť kalifornské dážďovky. Tieto malé jedáčky majú totižto podstatne väčší apetít i chuť sa rozmnožovať. Všetko čo potrebujete o nových domácich miláčikoch vedieť sa dozviete ďalej v článku. Na začiatok si zaobstaráme okolo 0,5 až 0,75 kg dážďoviek. Tie by mali úplne s prehľadom pokryť spotrebu odpadu vyprodukovaného 4-člennou rodinou, presnejšie 0,25 kg organického odpadu denne.

Uhlíkatý materiál. Znie to záhadne, no v skutočnosti nejde o nič zložité. Ide o papier, kartón, drevené hobliny, kokosové vlákno, lístie, slamu či seno. Jednoducho o rovnaké suroviny aké patria do podstielky. Týmto materiálom posypávame odpad z kuchyne, ktorý chceme kompostovať. Tak zabezpečíme správny pomer uhlíkatých a dusíkatých surovín v komposte.

Tak ako platí pri bežnom kompostovaní, aj pri vermikompostovaní treba dbať surovinovú skladbu, a to konkrétne pomer uhlíkatých (suchých) a dusíkatých (čerstvých) surovín. Tie by mali byť v zastúpení 1:1.

Zakladáme kompost

Už vieme, čo si potrebujeme zaobstarať predtým ako začneme kompostovať. Všetko máme, tak si poďme spolu krok po krok založiť svoj vlastný domáci kompost.

  1. Najskôr vyberieme vhodné miesto pre kompostér. Vyberáme tmavšie miesto, keďže dážďovky nemajú rady silné svetlo. Miesto by malo mať čo najstálejšiu teplotu. Kompostér by sme nemali umiestňovať k zdroju tepla, aby nedochádzalo najmä v zime k prehrievaniu a presušovaniu.
  2. Pripravíme si podstielku. Nachystanú zmes na podstielku si navlhčíme. Ak nemáme nachytanú dažďovú vodu alebo vodu z akvária napustíme si z kohútika a necháme ju poriadne odstáť. Zmes primerane navlhčíme tak, aby po stlačení v dlani voda nevytekala ale zjavili sa kvapôčky vody medzi prstami. Takto pripravenú zmes rozprestrieme na dno kompostéra a jemne poutláčame. Výška podstielky by mala byť 2 až 4 cm.
  3. Teraz prichádzajú na rad dážďovky. Na začiatok odporúčame dospelé jedince. Okrem toho, že im bude výdatne chutiť váš odpad budú schopné ihneď sa začať rozmnožovať a tak rozšíriť svoje rady aby vedeli pokryť množstvo odpadu, ktorý vyprodukujete. Balenie jednoducho otvorte a vysypte dážďovky aj so substrátom do pripraveného kompostéru a rovnomerne rozprestrite aby substrát s dážďovkami pokryl podstielku. Na socializáciu sa moc netešte, keďže sú dážďovky svetloplaché veľmi rýchlo sa ubytujú vo svojom novom domčeku. Preto je tento spôsob kompostovania vhodný aj pre ľudí, ktorí teda moc takýto typ potvoriek nepotrebujú vidieť. Ono ich totižto moc vidieť nie je ☺.
  4. Fáza adaptácie. Dážďovky je potrebné nechať sa trošku aklimatizovať na nové prostredie. Preto keď ich vysypete do svojho nového príbytku zavrite veko a nechajte ich 5-7 dní úplne na pokoji. Zatiaľ si môžete odkladať zvyšky zeleniny na ich prvý uvítací pokrm.
  5. Prvé kŕmenie. Dážďovky dostali priestor pár dní na zabývanie a teraz je načase si ich uctiť prvým jedlom. Ako budete pripravovať jedlo pre svoje dážďovky je na vás. Niekto si odkladá zvyšky zo zeleniny do misky a potom ich naraz pripraví, iný si ho zas rovno nakrája a tak odkladá. Dážďovkám je to úplne jedno, ktorý postup zvolíte. Čo im ale jedno nie je veľkosť jedla, ktoré im naservírujete. Vo všeobecnosti platí, že čím menšie kúsky, tým im šmakujú viac. Kúsky zeleniny by nemali byť väčšie ako palec. Či sa teda rozhodnete zeleninu krájať, sekať, strihať alebo mixovať je tak isto jedno. Pripravenú nadrobno nakrájanú zeleninu zmiešajte s uhlíkatým materiálom (na vyváženie suchých a mokrých surovín) a rovnomerne rozprestrite v kompostéri. Kompostér zavrite a nechajte dážďovky v pokoji hodovať a robiť si svoju prácu.

Hotovo, kompost založený ☺

Ako sa starať o kompost?

Kompost máme založený, dážďovky si pochutnávajú na svojom prvom jedle. Teraz sa určite pýtate, či a ako sa treba o kompost starať. O kompost ako taký ani moc nie, zato dážďovky, ako každý živý tvor si vyžadujú starostlivosť. Na to aby sa im dobre darilo a aby svoju prácu robili dobre majú pár požiadaviek:

  • Pravidelné kŕmenie. Dážďovky kŕmime 1-2 krát týždenne. Biologický odpad podávame nakrájaný na čo najmenšie a najtenšie kúsky. Zabezpečíme rýchlejší rozklad materiálu.
  • Uhlíkatý materiál. Čerstvý biologický materiál miešame so suchým uhlíkatým materiálom (natrhaný kartón, papier, slama, piliny, kokosové vlákno) ideálne v pomere 1:1. Takto vytvoríme ideálne podmienky na rozvoj mikroorganizmov a zároveň suché materiály pohlcujú a udržujú vlhkosť.
  • Kompost pravidelne prehrabávame hrabličkami s tupými hranami a vetráme ho.
  • Kontrolujeme vlhkosť v kompostéri. V zime nás môže potrápiť suchší vzduch z kúrenia a tak vzniknutá potreba kompost kropiť.
  • Kompostu sa snažíme zabezpečiť optimálnu a stálu teplotu.

Ako pozbierať kompost a čo s ním?

Približne 2 až 4 mesiace od založenia kompostu by sme mali byť schopní „žať“ svoje prvé úspechy v podobe kvalitného domáceho bio kompostu. V kompostéri máme ubytované nemalé množstvo dážďoviek, ako teda odobrať hotový kompost? Existujú dva spôsoby ako na to:

  1. V prípade ak používame jednoposchodový kompostér: spracovaný materiál nahrnieme na jednu stranu kompostéru. Na druhú stranu nádoby začneme dávať nový biologický odpad. Večne hladné dážďovky sa postupne presunú za potravou do novovzniknutej hromady a my môžeme hotový kompost odobrať.
  2. V prípade ak používame viacposchodový kompostér: po naplnení nádoby do cca troch štvrtín pripravíme dážďovkám nové poschodie. Navrch posadíme novú nádobu s podstielkou a potravu začneme dávať tam. Dážďovky sa po spotrebovaní potravy vo svojom prvom poschodí postupne presťahujú vyššie za novou potravou. Takto ostane spodná nádoba bez dážďoviek a my môžeme odobrať kompost.

    V prípade, že v odobratom komposte ostali dážďovky stačí použiť jednoduchý trik, ktorý situáciu vyrieši – nádobu dajte na svetlo. Svetloplaché dážďovky zalezú čo najnižšie do kompostu a my odoberieme vrchnú vrstvu, cca 1-3 cm. Opäť počkáme kým zlezú nižšie a postup opakujeme. Zvyšok kompostu môžeme preosiať cez sito s malými okami. Tak zachytíme zvyšné dážďovky a nerozložené biologické odpady. Dážďovky vrátime naspäť do domčeka a radujeme sa z vyzbieraného kompostu.

Vyzbieraný kompost môžeme použiť na prihnojenie izbových rastlín, byliniek či záhrady. Využijeme ho aj pri presádzaní rastlín a to tak, že ho zmiešame s novou pôdou a zabezpečíme tak pre presadenú rastlinku naozaj výživné prostredie. Ak nechceme hnojiť domáce rastliny alebo ho máme viac ako potrebujeme, môžeme prebytočný kompost rozsypať na trávnik.

Už po prvom mesiaci od založenia kompostu sa začne v spodnej nádobe tvoriť takzvaný dážďovkový čaj. Táto vzácna a veľmi výživná tekutina sa riedi v pomere 1:1 s odstátou vodou. Môžeme ňou zaliať rastlinky alebo môžeme rozprašovačom postriekať priamo listy. Podporuje rast, kvitnutie, vitalitu. Dážďovkový čaj je vhodný pre všetky izbové rastliny, záhradu aj bylinky. Najlepšie eko hnojivo na svete ☺.

Všetko čo potrebujete vedieť o dážďovkách

Eisenia adrei a Lumbticus rubellus, inak známe ako kalifornské dážďovky, sú malé živočíchy, ktoré robia náš vermikompostér vermikompostérom. Ak si tieto malé obrúčkavce nájdu čestné miesto vo vašej domácnosti treba mať na pamäti, že to nie sú len stroje na výrobu kompostu. Sú to živé tvory, a teda potrebujú mať k životu a „práci“ vytvorené špecifické podmienky a vyžadujú aj istú formu starostlivosti. Na ich obranu treba povedať, že sú to pomerne nenároční pracanti. Na rozdiel od iných, bežných, „domácich miláčikov“ nepotrebujú pravidelne venčiť či meniť podstielku. To čo potrebujú je pravidelný príjem potravy, vlhko, tma a stabilná teplota. Poďme si to vysvetliť, pekne po poriadku.

Kalifornské dážďovky nie sú moc party tvory. Vyhovuje im tma. Sú totižto svetloplaché a pred svetlom sa skrývajú. Preto pre umiestnenie svojho kompostéru voľte radšej tmavší kút. Ak máte veľmi svetlý byt a tienik by sa v ňom hľadal ťažko, zvoľte kompostér tmavšej farby. Práve kvôli svoje svetloplachosti s vami moc socializovať nebudú, po otvorení kompostéru sa veľmi rýchlo schovajú. Nemusíte sa teda ani báť, že by sa zo svojho domčeka vybrali na výlet preskúmať okolie kompostéru. Dážďovky sú relatívne citlivé aj na teplotu, vyhovuje im teplota v rozmedzí od 18 do 25 stupňov Celzia. Takže vlastne bežná izbová teplota je pre ne okay. Vyvarujeme sa umiestneniu vermikompostéru na balkóne počas horúceho leta, mohlo by dôjsť k prehriatiu a následnému uhynutiu dážďoviek. Tak isto nedávame kompostér na balkón počas zimy, dážďovky by mohli pomrznúť. Rovnako neumiestňujeme kompostér k zdroju tepla. Dážďovkám sa darí vo vlhkom prostredí, preto dávame pozor najmä v zimnom období, kedy sa kúri, aby nedošlo k presychaniu materiálu v kompostéri. Ďalšou obrovskou výhodou kalifornských dážďoviek je, že dokážu veľmi flexibilne regulovať svoje rady ☺ . Keď majú čo papať a je im dobre - rozmnožujú sa. Ak je ich prebytok alebo majú málo potravy - prestávajú sa rozmnožovať. Takáto samoregulácia je veľmi praktická vec. My tak nemusíme riešiť či treba dážďovky pravidelne dokupovať alebo ich prerieďovať. O starosť menej.

Ako sme si už spomínali, kalifornské dážďovky majú vcelku výdatný apetít. Dokážu denne skonzumovať až polovicu svojej telesnej hmotnosti. Zvyčajne sa kŕmia 1-2x týždenne a nepohrdnú žiadnym odpadom zo zeleniny, ktorý sa v domácnosti nájde.

Kompostovanie v zime

Dážďovky vo vermikomposte umiestnené v byte ročné obdobia moc neriešia. Ak majú stabilné podmienky ani netušia, či je júl alebo december. Sú však veci, na ktoré si každý majiteľ vemirkompostu musí dávať v zime pozor. Ak máme kompost umiestnený na balkóne, tak ho presunieme do tepla. Ak je na chodbe stabilná teplota neklesajúca pod 18 stupňov, môžeme ho nechať aj tam. Ak je však na chodbe zima a prievan presťahujeme kompost dovnútra. Do bytu či do garáže, je to jedno, len aby dážďovkám nebola zima. Ak máme kompostér v byte, celoročne či na zimu výhradne, neumiestňujeme ho k zdroju tepla. Pravidelne kontrolujeme vlhkosť, nakoľko kúrenie vysušuje vzduch a tak sa mení aj vlhkosť v kompostéri. Je pravdepodobné, že budeme musieť občas substrát pokropiť. Inak nám zimné obdobie nijak neovplyvňuje kompostovanie v byte. A to je na vermikompostovaní veľmi fajn. Dá sa robiť kdekoľvek a celoročne. Ideálne.

Najčastejšie otázky a odpovede

Či už sa chystáte kompostovať alebo sa o túto tému zaujímate, určite sú veci, na ktoré by ste sa chceli opýtať. Najčastejšie sa ľudia pýtajú či kompost v byte nesmrdí, či si z neho dážďovky neurobia výlet a tour de byt alebo čo robiť s plesňou či muškami. Poďme si tieto otázky zodpovedať.

Otázka: Zapácha vermikompstér v byte?

Odpoveď: Pri dodržaní všetkých pravidiel kompostovania a postupov, ktoré sme si opísali vyššie sa zápachu naozaj báť nemusíme. Paradoxne, bežné domáce zvieratká ako psy, mačky či dokonca aj rybičky cítiť v byte viac ako vermikompost. Treba si dať najmä pozor na množstvo potravy, ktorú dážďovkám dávame, aby ju stíhali konzumovať. Prekrmovanie a vysoká vlhkosť môžu viesť k nežiadúcemu zápachu. Ak sa tento problém vyskytne je potrebné ubrať čerstvej stavy a pridať suchú zložku, prípadne časť odobrať a kompost pravidelne vetrať.

Otázka: Nevylezú mi dážďovky z kompostéra do bytu?

Odpoveď: Nie. Tieto potvorky sú svetloplaché, prečo by to robili? Navyše keď im zabezpečíme vhodné podmienky a dostatok stravy, nebudú mať na to najmenší dôvod. Pokiaľ si ale všimneme, že sa o útek pokúšajú, aj za cenu podráždenia svetlom, niečo je s naším kompostérom v neporiadku. Príčiny môžu byť neexistujúca podstielka, zlá teplota či vlhkosť, nevhodná potrava či jej nedostatok, príliš málo priestoru. V tom prípade odoberieme z nádob vzniknutý kompost, založíme podstielku, odkontrolujeme vlhkosť a zvážime skladbu jedálnička. V prípade, že naozaj dodržiavame všetky rady uvedené v tomto článku či v pokynoch od výrobcu kompostéra nie je dôvod, aby sa naše dážďovky mali zle. V prípade premnoženia dážďoviek ani neuvažujeme nad ich vypustením do voľnej prírody, bohužiaľ by to neprežili. Nadbytočné dážďovky radšej podarujeme alebo predáme, prípadne kompostéru pridáme nové poschodie.

Otázka: Netvorí sa v kompostéri pleseň?

Odpoveď: Ak sa všetko robí správne tak nie. Ak sa pleseň objaví je to znak vysokej vlhkosti. V tom prípade odstránime plesnivé i veľmi vlhké kúsky bio odpadu. Tie nakrájame na menšie kúsky a zahrabeme hlbšie do podstielky. Ak máme pocit, že máme v kompostéri vyššiu vlhkosť ako by mala byť, pridáme viac uhlíkatého materiálu.

Otázka: Nebudú mi z kompostéru vylietavať mušky?

Odpoveď: Vínne mušky obľubujú hnijúcu zeleninu a ovocie, preto sú obavy pochopiteľné. Treba však povedať, že proces rozkladu v kompostéri je odlišný od procesu hnilobného. K tomu dochádza pri vysokej vlhkosti a nedostatku kyslíka, preto ak dodržiavame správny postup k hnilobnému procesu nedochádza. Ak sa dostanú mušky do kompostéru tak jedine so zvyškami potravy, ktorou kŕmime dážďovky. Preto ak sa chceme tejto nepríjemnosti vyhnúť, je potrebné zvyšky potravín správne uskladňovať predtým, ako ich dáme do kompostéru. Zbernú nádobu máme vždy uzavretú. Správna vlhkosť v kompostéri je taktiež dôležitá, preto dbáme na pravidelné pridávanie suchých materiálov. Pri kŕmení zahrabávame zvyšky nerozloženej potravy hlbšie do podstielky. Ak sa stane že sa nám napriek všetkému v substráte namnožia vínne mušky netreba vešať hlavu, existuje riešenie. Pri veternom počasí otvoríme kompostér a dáme ho na balkón, pričom substrát opakovanie premiešavame. Mušky tak odfúkne vietor. Proces opakujeme niekoľkokrát počas dňa, viac dní za sebou. Chvíľu to trvá, kým vymiznú. V zime, kedy nemožno dávať kompost na balkón, nám pomôže vysávač. Mierne pootvoríme veko, prestrčíme hadicu vysávača a pochytáme mušky ktoré vidíme. Proces opakujeme pokým sa problém s muškami nevyrieši. Aby sme sa teda muškám vyhli dodržiavame dve zásady – zbernú nádobu udržiavame uzavretú a v komposte udržiavame vrstvu uhlíkatého materiálu po celej ploche, bioodpad zahrabávame pod túto vrstvu.

Čo patrí a nepatrí do kompostu?

Už vieme ako založiť kompost i ako sa on starať. Vieme, že dážďovky kŕmime v intervale 1-2x týždenne a že bioodpad krájame na drobné kúsočky. Poďme si teraz posvietiť na to, čo môžeme dať do kompostu, čo dážďovkám chutí a čo naopak nie a čomu sa vyhnúť.

Čo patrí do kompostu

  • Bioodpad rastlinného pôvodu
  • Šupky a zvyšky ovocia a zeleniny
  • Vylúhovaný čaj, čajové vrecúška (nie umelé)
  • Škrupiny vajec
  • Rozdrvené škrupiny orechov a kôstky
  • Usadenina z kávy
  • Bylinky, kvety, odumreté časti rastlín
  • Papier, nebielený kartón, piliny, rolky z toaletného papiera a kuchynských utierok, štiepka, peletky, slama, seno, kokosová vláknina

Čo nepatrí do kompostu

  • Živočíšny odpad
  • Kosti
  • Zvyšky vareného jedla
  • Zvyšky aromatickej zeleniny – cibuľa, cesnak a zázvor (šupky môžu ísť do kompostéru)
  • Zvyšky sladkého jedla (koláče, dezerty, zákusky)
  • Mliečne výrobky
  • Tuky, oleje
  • Zvieracie výkaly
  • Neorganický materiál – plasty, sklo, textil, kov
  • Chemikálie
  • Prach a odpad z vysávača

Čo môžeme dať do kompostu ale s mierou

  • Šupy z citrusov (najskôr poriadne vyumývane v teplej vode s eko saponátom)
  • Zemiakové šupy

Na koľko vyjde vermikompostovanie?

Určite vás zaujíma, na koľko vyjde založenie si domáceho kompostu. Kvalitné a dizajnovo zaujímavé vermikompostéry sa pohybujú od 100 – 120 EUR. Balíček s 500 - 800 kalifornskými dážďovkami vyjde okolo 40 EUR. Kokosové vlákno na podstielku dostať kúpiť za približne 3 EURÁ, prípadne hotovú zmes na podstielku dostať už od 10-12 EUR v závislosti od veľkosti kompostéru a počtu dážďoviek, ktorými plánujeme kompostér osídliť. Počiatočná investícia naozaj nie je nič hrozné, najmä ak vezmem do úvahy, že žiadny veľký výdavok nás už počas kompostovania nečaká. Uhlíkaté materiály si vieme zabezpečiť pri bežnom chode domácnosti a náhradné nádoby, ak by sme chceli pridávať postupne poschodia, sa pohybujú medziach pár desiatok EUR.

To, že kompostovanie nie je žiadna veda, sme si povedali už veľakrát. A je tomu naozaj tak. A výnimkou nie je ani kompostovanie v byte. Chce to iba si k tomu trošku naštudovať a nebáť sa pustiť do neznámych vôd. Odmenou nám bude menej biologického odpadu a primerané množstvo hnojiva v bio kvalite. Navyše je vermikompostér štýlovým doplnkom v domácnosti, ktorý pritiahne pohľady každej návštevy. A verte nám, keď vám povieme, že kým návštevám nepoviete, že to kompost, tak im to ani len nenapadne. Pretože kompostovanie môže byť vlastne štýlová záležitosť a bez nepríjemného zápachu.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu