Barefoot a zarastajúce nechty

Be Lenka logo Be Lenka
28.04.2022
Barefoot a zarastajúce nechty

Zarastajúce nechty patria k pomerne častým problémom, ktoré vedia potrápiť naše nohy. Prevenciou sa tomu dokážeme celkom úspešne vyhnúť, čo je pozitívum, nakoľko zarastený necht nie je zrovna nebolestivou záležitosťou. Navyše neriešený zarastajúci necht veľakrát vyžaduje lekársky zásah, ktorý na škále bolestivosti atakuje vcelku vysoké čísla. Čo si teda pod zarastajúcim nechtom môžeme predstaviť, ako sa tomuto problému s vysokou úspešnosťou vyhnúť a akú rolu v tom hrajú barefoot topánky si povieme v najbližších riadkoch.

Obsah článku

Zarastajúci necht

Zarastajúci necht vzniká keď okraj nechtu vrastie do nechtového valu. Najčastejšie zarastá necht na palci ale raritou nie sú ani vrastené nechty na ostatných prstoch. Keď vrastie necht do kože spustí sa lavína problémov. Problémové miesto sčervenie, opuchne a príde bolesť. K tomu sa môže pridať zápal a následne infekcia a hnisavý výtok. V takomto prípade už sa môže stať, že na nohu nič neobujeme, lebo akýkoľvek kontakt zraneného palca s obuvou spôsobuje veľkú bolesť. Preto je dôležité tomuto problému predchádzať a riešiť ho akonáhle sa vyskytne.

Čo spôsobuje zarastajúce nechty

Za zarastajúcimi nechtami môžeme hľadať hneď niekoľko vinníkov. Genetická predispozícia tvaru nechtovej platničky, nevhodná obuv, zlá technika strihania nechtov, úraz či diagnóza diabetes. Pozrime sa na tieto faktory viac zblízka:

Genetika. Tvar nechtu či nechtového valu do značnej miery ovplyvňuje to, či nás budú alebo nebudú zarastajúce nechty v živote opakovane trápiť. Ľudia, ktorým sa nechty prirodzene zalomeným nechtom či masívnejším nechtovým valom, majú veľký predpoklad, že pokiaľ zanedbajú starostlivosť o nohy a nechty a zvolia nevhodnú obuv budú mať zarobené na opakujúce sa problémy so zarastajúcimi nechtami. V tomto prípade je vhodná konzultácia s podiatrom (pozn.: podiatria je lekársky odbor zaoberajúci sa nielen chodidlom ale komplexne nohou, od jej anatomickej stavby, cez fyziológiu po diagnostiku, liečbu a poradenstvo) a prípadná korektúra nechtovej platničky.

Obuv. Nevhodná obuv je jedna z najčastejších príčin zarastajúcich nechtov. Úzke špičky či vysoké podpätky sú pre naše nohy, pokiaľ ich chceme mať zdravé, veľké no-no. O tom, ako škodia nesprávne topánky si povieme viac ďalej v článku.

Nesprávna pedikúra. Strihanie nechtov do oblúčika môže viesť k zarastaniu nechtu. Preto je vhodné nechty strihať nezaoblenými klieštikmi pekne do roviny a nie príliš nakrátko. Ak nás trápia problematické nechty a pedikúru si nevieme dobre spraviť sami, najlepšie čo môžeme urobiť je zveriť naše nohy do rúk skúseného pedikéra.

Úraz. Napríklad také zakopnutie môže spôsobiť deformáciu nechtu a jeho následné zarastenie.

Slabá cirkulácia krvi – cukrovkári. Výskumy ukázali, že ľudia trpiaci cukrovkou čelia vysokému riziku zarastania nechtov. Preto by si mali dávať obzvlášť pozor na obuv, pedikúru a predchádzať možným úrazom. Akýkoľvek zdravotný problém by mal diabetik bezodkladne riešiť so svojim lekárom. Zarastajúce nechty nie sú výnimkou.

Opakujúci sa problém. Treba viniť topánky?

Vieme, že zarastajúce nechty sú čert a tak sa tomu snažíme vyhnúť. Nechty si striháme správne, aj tvar platničky máme v poriadku, avšak necht nie a nie si dať rady a podchvíľou nás potrápi. Kde je teda pes zakopaný? V topánkach.

Nevhodne zvolená obuv môže za celý rad problémov, zarastajúce nechty sú jedným z nich. Čo všetko môže pri topánkach spôsobovať problémy?

Úzka špička. Úzke špičky topánok síce možno opticky zoštíhľujú nohu, ale za moc vysokú cenu. Nedostatok priestoru v špičke topánky bráni prstom rozložiť sa do ich prirodzenej polohy a núti ich tlačiť sa k sebe. Prsty sa o seba trú a tlačia a to môže viesť k problémom s nechtami.

Málo priestoru – krátka topánka. Medzi okrajom topánky a najdlhším prstom na nohe by mal byť aspoň centimetrový priestor. Príliš tesné topánky môžu, okrem zarastajúcich nechtov, viesť k celej palete rôznorodých problémov s nohami. V príliš malej topánke dochádza k neustálemu treniu a narážaniu konca palca o topánku. To skôr či neskôr vyústi do problémov s nechtami.

Píliš voľná obuv. V príliš voľnej obuvi noha pri kráčaní pláva. Tým, že sa noha neustále v topánke pohybuje dochádza k treniu a narúšaniu pokožky. Toto ďalej vedie k vzniku otlakov, kurích ôk či k zarastajúcim nechtom. Priestor v topánke musí byť aby mohlo chodidlo prirodzene správať. Topánka však musí pevne držať na nohe a noha sa v nej nesmie šmýkať hore dolu. Optimálny priestor v topánke je taký, keď topánka kopíruje tvar chodidla ale nikde ho neomína a netlačí.

Vysoké podpätky. Vysoké topánky sú možno pekné ale rozhodne nie zdravé. Vysoký podpätok totižto spôsobuje, že váha tela sa prenáša dopredu a vyvíja sa tak obrovský tlak na prednú časť nohy. Tento tlak na prsty výrazne zvyšuje riziko problému so zarastajúcimi nechtami a z dlhodobého hľadiska navyše spôsobuje deformáciu, ktorá pokiaľ nie je riešená vie byť nezvratná a extrémne bolestivá (Hallux a kladivkové prsty). Ak sú podpätky našou srdcovou záležitosťou, nemusíme sa ich nadobro vzdať. Z času na čas a naozaj na krátko to zvládneme. Ideálne ale je, ak si tento občasný úlet kompenzujeme nosením barefoot obuvi a chodením naboso. A môžeme si povedať naozaj úprimne, čím viac barefoot nosíme, tým menej nás láka nosenie podpätkov a ešte menej ho nachádzame uspokojivým a pohodlným ☺.

Barefoot ako prevencia i riešenie problému so zarastajúcimi nechtami

Snáď každý z nás už mal dočinenia so zarasteným nechtom na nohe. Či už to bolo kvôli zle sadnúcej obuvi, kvôli viac zastrihnutému nechtu po pedikúre či ako dôsledok úrazu. Keď odhliadneme od genetickej predispozície k zarastaniu nechtov, tak práve úrazy sú najčastejšou príčinou zarastajúcich nechtov, ktorú nevieme tak úplne ovplyvniť a predchádzať jej (na rozdiel od pedikúry či zvolenej obuvi). Ono totiž nakopnúť palcom na nohe nohu od stola alebo roh postele (takzvaná lokalizácia nábytku nohami ☺) nie je nič čo by vyžadovalo extra dávku talentu. To sa stáva.

Zarastajúci necht vie teda pekne potrápiť, keď sa vyskytne. Z času na čas. Tak je to normálne a nie vždy sa tomu dá vyhnúť, viď tá spomínaná lokalizácia nábytku palcom na nohe ☺. Ak nás tento ale problém trápi častejšie, bez predchádzajúceho úrazu, a zvykne sa stále dookola vracať, niečo nie je to v poriadku. Treba pátrať po príčine, prečo je to tak. Jedna z príčin, ako sme si už spomínali vyššie, môže byť voľba nevhodnej obuvi. Ak aj nie je obuv priamou príčinou ale je ňou napríklad genetika, je práve obuv najvýraznejším faktorom, ktorým možno ovplyvniť tento zdravotný problém. A to v dobrom aj v zlom. Zlá obuv ho vie spôsobiť, tá dobrá zas pôsobiť ako prevencia. Ako?

Pre zdravie chodidla i nechtov je to najhoršie je uzavrieť ich do úzkej topánky či topánky na vysokom podpätku to najhoršie, čo môžeme spraviť. Úzka topánka je zlo. To platí aj o opačnom extréme, o príliš voľnej topánke. Pravda je, ako vždy, niekde v strede. Čo je teda pre naše nohy tým správnym riešením? Barefoot. Tento typ obuvi je typický svojou širokou prednou časťou, ktorá poskytuje prstom dostatok priestoru na slobodný pohyb pri chôdzi bez toho, aby sa prsty o seba treli a tlačili (na rozdiel od klasickej topánky s úzkou špicou). Zároveň však na nohe topánka dobre drží a tak nedobolí, aby noha pri našľapovaní plávala a tak dochádzalo k zvýšenému treniu (na rozdiel od príliš veľkej a voľnej topánky). Barefoot obuv vďaka svojim vlastnostiam pripomína chôdzu na boso a tak pri každom kroku zapája do práce celé chodidlo. Tým ho nielenže správne trénuje ale zapája svaly, ktoré v klasickej obuvi zleniveli. Postupne tak dochádza k zlepšeniu stavu chodidla, postoj prstov sa postupne upraví do i prirodzenej polohy, pekne naširoko. Vďaka tomu sa prsty o seba netrú a tak je barefoot obuv nielen výbornou prevenciou zarastajúcich nechtov ale i vhodnou obuvou v prípade, že už nás tento problém trápi a sme v procese liečenia. V tomto prípade odporúčame do boja nasadiť aj špeciálne „oddeľovače prstov“ a tým tak zabránime akémukoľvek kontaktu s chorým prstom. Takto sa kráčanie stane ďaleko znesiteľnejším, hlavne v akútnom zápalovom štádiu.

Ak chceme využiť vlastnosti barefoot obuvi v náš prospech naplno netreba podceňovať ešte jednu vec, branú ako drobnosť, aj keď ňou vôbec nie je – ponožky. Klasicky šité ponožky kvôli svojmu švu sťahujú prsty k sebe, tak ako v úzkej obuvi, aj keď nie tak drasticky. Ak ale chceme, aby naše prsty mali naozaj dostatok priestoru, bude to chcieť vymeniť aj ponožky za barefoot typ. Ak si totižto dáme do barefoot topánky klasickú úzku ponožku, úplne tým sabotujeme jeden z benefitov tohto typu obuvi.

Život bez zarastajúcich nechtov

Zarastajúce nechty sú des. Bolia ako čert a vedia spraviť z každého kroku peklo na zemi. Pozitívom však je, že tomuto problému dokážeme do veľkej miery úspešne predchádzať. A to aj v prípade, že nám genetika do vienka nedopriala zrovna pekný tvar nechtovej platničky. Skúsený podológ (špecialista, môže ním byť aj fyzioterapeut) či podiater (lekársky odbor) by si s tým mal vedieť poradiť. Ostatné faktory, ktoré za vznikom zarastajúcich nechtov stoja, vieme ovplyvniť. Naučíme sa robiť si správnu pedikúru, alebo to zveríme do rúk odborníkom. Budeme sa snažiť nenakopávať nábytok ☺. A hlavne, začneme dávať väčší dôraz na výber obuvi. Tak podceňovaný faktor, a pritom tak podstatný. Kvalitná obuv by mala byť základom. Radšej pár párov kvalitnej obuvi, než plný botník trouble-makerov ☺. Ak chceme svojim nohám dopriať to najlepšie a navyše ťažiť zo zdravotných benefitov obuvi, mali by sme siahnuť po obuvi typu barefoot. Pre chodidlo ideálny tvar, podrážka, ktorá simuluje chôdzu naboso a pritom nohu chráni, zero-drop. Osobné preferencie užívateľov sa rôznia, každému vyhovuje niečo iné. Tak isto i dôvody k prechodu na barefoot. Celkové zdravie, pohodlie, riešenie zdravotných problémov či návrat ku koreňom. Na jednom sa však zhodujú všetci – kto raz barefoot vyskúšal, už iné topánky nechce.

Ak vás trápia problémy s nechtami či iné zdravotné komplikácie, nielen spojené s chodidlom, vyskúšajte barefoor. Dajte tomu čas, každá zmena ho potrebuje. Budete prekvapení. Milo ☺

Každý pretrvávajúci zdravotný problém odporúčame konzultovať k odborníkom v danej oblasti.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu