Čo si zobrať na dovolenku

Be Lenka logo Be Lenka
26.04.2019
Čo si zobrať na dovolenku

Veľmi dobrým spôsobom, ako si do kufra pobaliť všetko potrebné a na nič nezabudnúť, je v predstihu si pripraviť zoznam všetkých vecí, ktoré na dovolenke chcete mať so sebou. Potom stačí počas balenia postupne odškrtávať to, čo už pobalené máme. A odrazu ide aj taká "obľúbená" vec, akou je balenie sa na odvolenku, ako po masle.

Je tu obdobie dovoleniek, slnka, pláží, oddychu a relaxu, kedy sme viac než po zvyšok roka akísi radostnejší. Samozrejme, je to aj dôsledkom slnečných lúčov, ktoré dávajú našim dňom pestrú ponuku toho, čomu sa môžeme venovať, od prechádzok, cez výlety a návštevy kultúrnych pamiatok, až po kúpaliská a dovolenky. Vďaka dovolenkám je rodina pokope a spoznáva nové kraje, alebo si užíva spoločný relax a leňošenie :-)

Mamičky, ktoré sú na materskej dovolenke, dobre vedia, že toto nie je dovolenka v pravom slova zmysle, veď povinností okolo bábätka je viac než dosť. Avšak aj na materskej si môžete predsa dovoliť ozajstnú dovolenku. So šatkou alebo s ergonomickým nosičom si užijete aj s bábom chvíle pri mori, či výlety po okolí.

Či už sa chystáte na dovolenku na území Slovenska, alebo poputujete za hranice, v obidvoch prípadoch vás čaká a neminie balenie. Kufre, tašky, ruksaky... ukladanie všetkého potrebného (aj menej potrebného :-) ) dá niekedy naozaj poriadne zabrať. Sadáme si na kufre, aby sme ich zazipsovali, čo v nich máme toľko všemožných vecí. Veru, balenie sa na dovolenku má v láske málokto. Aj v tomto prípade platí pravidlo, že všetkého veľa škodí. Nemali by sme si teda brať so sebou veci, o ktorých dopredu vieme, že ich nevyužijeme, alebo že ich použijeme len veľmi málo. Čo si teda so sebou zobrať na dovolenku? Máme pre vás užitočný zoznam vecí na dovolenku, aby ste sa po tristo kilometroch nemuseli vracať domov pre nejakú zabudnutú vec.

Aj balenie má svoje pravidlá

Pri balení sa na dovolenku existujú určité pravidlá, ktorých dodržiavaním sa vám podarí zbaliť sa na dovolenku a efektívne využiť miesto v kufri. Najťažšie veci ukladajte do kufra ako prvé. Na dno teda pôjdu topánky, elektronika ako napríklad žehlička/kulma na vlasy alebo fén a podobne. Voľné miesta, ktoré medzi týmito vecami vznikli, vyplňte ďalšími vecami, napríklad tu poukladajte ponožky a zrolované tričká (vedeli ste, že takto tričko predchádza pokrčeniu?). Takýmto spôsobom miesto v kufri vyplníte maximálne efektívne. Veci v kufri zakryte osuškou. Na túto vrstvu poukladajte oblečenie.

Zoznam vecí na dovolenku

To, čo si zbaliť na dovolenku, veľmi závisí od toho, kde a ako dlho budete dovolenkovať. Idete na hory? Alebo k moru? Plánujete poznávacie výlety, na ktorých budete dlho kráčať? Od destinácie sa odvíja počasie a klimatické podmienky, na ktoré by ste mali byť pripravení. Vždy je vhodné mať so sebou veci do každého počasia, nech už sa chystáte kdekoľvek. Takto vás žiadny živel nebude môcť prekvapiť. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame zoznam vecí, ktoré si určite nezabudnite zabaliť na dovolenku.

Oblečenie

Všetci najviac počas balenia riešime to, koľko oblečenia si máme vziať a aké oblečenie so sebou máme mať. Ak cestujete iba na pár dní, postačí vám menej oblečenia. Ak však cestujete na viac dní, môžete pri ukladaní vecí do kufra ušetriť miesto aj vďaka tomu, že sa rozhodnete veci si na dovolenke prať (ak nebudete mať k dispozícii práčku, oblečenie určite zvládnete vyprať ručne. Na letnom slniečku vám navyše rýchlo uschne.) Alebo prať nemusíte, ale v tom prípade budete potrebovať aj viac miesta v kufri. Na dovolenku si teda zabaľte:

  • spodnú bielizeň na každý deň
  • ponožky na každý deň
  • pyžamo, nočná košeľa
  • tielká, tričká (2-3 kusy)
  • šaty
  • kraťasy (plážové, ale aj na potulky mestom)
  • nohavice/legíny
  • mikina alebo ľahký sveter
  • oblečenie na nosenie detí
  • kojo tričko (v prípade, že cestujete s dieťatkom, ktoré dojčíte)
  • bunda (v prípade vetra alebo dažďa)
  • pokrývka hlavy (ideálny je klobúk, pretože ochráni pred slnkom nielen hlavu, ale aj krk)

Oblečenie pre bábätko

Podobne ako rodičia, aj dieťa potrebuje na dovolenke viac kusov oblečenia. Je dôležité zabaliť dostatok letných vecí, ale zároveň aj oblečenie do chladnejšieho počasia pre prípad, že by sa ochladilo. Pri obliekaní bábätka počas horúcich dní myslite na to, že ak ho budete nosiť v šatke alebo nosiči, tieto nosiace pomôcky predstavujú ďalšiu vrstvu, ktorú má dieťa na sebe. Prispôsobujte teda obliekanie aj tomu. Dupačky počas nosenia dieťaťa nie sú vhodné, nakoľko bránia správnemu rozkročeniu naširoko.

Plavky Na dovolenku si so sebou vezmite radšej dvojo plaviek. Nikdy totiž neviete, čo sa môže stať. Plavky môže rozožrať morská soľ, môžu sa zašpiniť alebo vám do nasledujúceho rána skrátka nestihnú uschnúť. Je preto lepšie mať so sebou aj náhradné plavky, aby ste mohli ísť do vody, alebo sa slniť na pláži bez komplikácií aj každý deň.

Pomôcky na nosenie detí

Keď sa vyberiete na dovolenku s celou rodinkou a máte malé bábätko, určite vám hlavou neraz preletí, či to všetko dopadne dobre. Malé dieťa si predsa len vyžaduje vašu nonstop pozornosť a starostlivosť. Veľký kočík zrejme so sebou ťahať nebudete, a tak sa zamýšľate, či vôbec budete môcť ísť s bábätkom aj na nejaký ten výlet do okolia. Vezmite si so sebou šatku na nosenie detí alebo ergonomický nosič a problém máte vyriešený :-)

Šatky na nosenie detí a detské nosiče sa tešia obľube a popularite nielen doma, ale aj na rodinných dovolenkách pri mori či na horách. Šatky a nosiče by jednoducho nemali v zozname vecí na dovolenku chýbať.

So šatkou alebo s ergo nosičom môžete pokojne ísť aj do vody. Samozrejme, neponoríte sa úplne. Schladiť si nohy do úrovne až po naviazané dieťatko je však veľmi osviežujúce.

Vďaka šatke a nosiču sa dostanete aj na výlety po okolí, kde by ste sa s kočíkom nemuseli dostať, alebo by minimálne nebola manipulácia s ním príliš "oddychová". Úzke uličky, početné schody, vyhliadky, návštevy kultúrnych pamiatok a obchodov (nielen) so suvenírmi, či cestovanie vo verejnej doprave - toto všetko je so šatkou na nosenie detí a s ergonomickým nosičom malina. Navyše, nosiace pomôcky sú skladné, jednoducho ich poskladáte a odložíte aj do kabelky. Tam by ste kočík teda nevložili :-)

Ergonomický nosič na leto Ideálnym nosičom na letné obdobie je nosič, ktorý je vyrobený priamo do takýchto podmienok - leto, slnko, teplo. Reč je o letnej verzii nosiča. Letný nosič sa od ostatných nosičov teda odlišuje svojim letným prevedením, ktoré pozostáva z tela nosiča obohateného o vzdušnú sieťku. Cez otvory v sieťke je dieťa v nosiči ochladzované, a tak sa aj menej potí a zohrieva. Následne je odbremenená aj mamička či otecko, keďže ochladzované bábo rodičovi odovzdáva menej tepla. Letná verzia nosiča je počas leta najžiadanejšou pomôckou na nosenie detí a obzvlášť počas dovoleniek. Popredné miesto medzi takýmito nosičmi patrí letnej verzii nosiča Be Lenka 4ever. Je to slovenský handmade ergo nosič určený pre detičky od cca 3 mesiacov a postačí do cca 3 rokov. Nosič je navyše zhotovený zo šatky na nosenie detí, preto je veľmi pohodlný a dokonale prispôsobivý podľa veľkosti dieťatka.

Šatka na nosenie detí na leto

V prípade, že na dovolenku beriete aj novorodenca, odporúčame šatku utkanú zo 100% organickej bavlny. Pokožka malého dieťatka je veľmi citlivá a bavlna je známa tým, že je pohodlná a veľmi vhodná a šetrná k detskej a citlivej pokožke.

Veľmi dobré je vybrať si šatku, ktorá má skosené konce. S takouto šatkou sa veľmi dobre manipuluje, dobre sa viaže a navyše práve vďaka tomu, že má konce zúžené, uzol, ktorý vám vznikne po zaviazaní šatky, nie je zbytočne veľký a dobre drží. Be Lenka šatky sú utkané zo 100% bavlny a všetky Be Lenka šatky majú konce zúžené.

Šatky Be Lenka sú mäkkučké od novoty a pre novorodencov ich netreba nijako zanášať. Sú však vhodné nielen pre novorodencov, ale aj na celé obdobie nosenia. Majú vyššiu gramáž, ale napriek tomu vôbec nie sú hrubé. Sú vhodné na celé obdobie nosenia.

Bavlna je teda pre novorodenca najvhodnejšia. Na leto je však dobrým riešením aj prímes tencel, ktorá je vzdušná a veľmi nosná. To, že pre novorodenca je najvhodnejšia bavlna, neznamená, že šatky na nosenie detí s prímesami sú absolútne nevhodné. Ak sa mamička rozhodne pre prímesovú šatku, aj v nej môže svoje novonarodené dieťa nosiť. Treba však mať na pamäti, že prímesové šatky sú určené skôr pre skúsené "viazačky", teda pre mamičky, ktoré už majú s viazaním šatiek mnoho skúseností. Prítomnosť prímesí totiž môže spôsobovať, že sa so šatkou náročnejšie manipuluje.

Na skladovanie a prenášanie šatky a nosiča odporúčame používať samostatnú tašku na nosiace pomôcky, v ideálnom prípade plátenú.

Obuv

Topánky, ktoré so sebou berieme na dovolenku, treba taktiež prispôsobovať klimatickým podmienkam oblasti, do ktorej sa chystáme vycestovať. Na dovolenke budeme potrebovať obuv do každého počasia. Inak by sme v prípade nepriaznivého počasia zostali "uväznení" na hotelovej izbe. Aké topánky si teda so sebou zabaliť?

  • plážová obuv - šľapky, žabky... čokoľvek, čo je vám pohodlné. Avšak na pláž určite neodporúčame tenisky a už vôbec nie topánky na vysokých podpätkoch. Z tenisiek by ste len zbytočne po pár krokoch museli vysypávať piesok a vysoké podpätky by vám zabáraním sa úplne skomplikovali chôdzu po piesku a pokazili príjemný dojem z prechádzky popri mori.
  • tenisky, pevnejšie topánky na výlety
  • topánky odolné voči dažďu
  • prípadne aj topánky do vody
  • šľapky alebo papuče do hotelovej izby
  • pohodlné topánky na každodenné prechádzky, odporúčame barefootové topánky, s ktorými si užijete príjemnú chôdzu po každom povrchu

Doklady

Sú absolútnou nevyhnutnosťou počas každého vycestovania bez ohľadu na vzdialenosť cieľového miesta od vášho bydliska. Bez dokladov vás skrátka nepustia nikde, budete stratení, budete sa musieť vrátiť domov a v horšom prípade vás zadržia na polícii pre nepovolený vstup do krajiny, alebo ako podozrivú osobu. Dovolenku si predsa neprajete stráviť za mrežami. Dbajte na to, aby ste mali doklady vždy a všade so sebou, v ideálnom prípade nie všetky na jednom mieste (v prípade, že by vás okradli, nezmiznú vám všetky vaše doklady). Nasledujúce doklady si vezmite so sebou na dovolenku:

platný preukaz totožnosti (občiansky a vodičský preukaz, cestovný pas)
pas vášho dieťaťa (ak cestujete s dieťaťom)
zdravotný preukaz poistenca
platobná karta
hotovosť (eurá a tiež domácu menu krajiny, do ktorej cestujete - ak je mimo eurozóny)
cestovné doklady (lístky na autobus, vlak, letenky)
kópia zmluvy s cestovkou (ak cestujete prostredníctvom cestovnej kancelárie)
doklady o cestovnom poistení
víza (ak sú potrebné pre vstup do vybranej krajiny)

Kozmetické a hygienické potreby

Na dovolenku sa snáď nikto nevyberie bez svojich kozmetických potrieb. Potrebujeme ich a bez nich sa skrátka nezaobídeme. Väčšinu z nich je, našťastie, možné zakúpiť všade, takže ak si niečo z nasledujúceho zoznamu zabudnete doma, určite si preto nelámte hlavu. Tieto kozmetické a hygienické potreby sa vám na dovolenke zídu:

  • sprchový gél
  • šampón, kondicionér na vlasy
  • telové mlieko, krém na tvár
  • zubná kefka a pasta
  • hrebeň, gumičky do vlasov
  • antiperspirant alebo dezodorant, parfum
  • potreby na a po holení
  • kozmetika, make-up
  • odličovacie mlieko
  • vatové tampóny, vatové tyčinky na čistenie uší
  • vlhčené obrúsky na telo a čistiaci gél na ruky
  • papierové vreckovky
  • Na opaľovanie a po opaľovaní

Na dovolenku nikdy nevyrážajte bez krémov s dostatočným ochranným faktorom. Natierajte sa pravidelne, najmä na začiatku dovolenky, keď pokožka zažíva najväčší "slnečný šok". Natierajte seba aj dieťatko niekoľkokrát denne, nevyhnutné je natrie sa po každom pobyte vo vode. Na začiatku odporúčame používať vyšší ochranný faktor, neskôr môžete prejsť na krém s nižším faktorom. Bábätko však vždy natierajte krémom na opaľovanie s vysokým faktorom. Majte poruke tiež krém po opaľovaní, ako aj chladivý gél alebo sprej v prípade, že sa spálite.

Kozmetické a hygienické potreby pre dieťa

Je veľmi dôležité starať sa o pokožku dieťaťa aj počas dovolenky, ba práve o to viac, že je na dovolenke dieťatko vystavené omnoho extrémnejším podmienkam, než na aké je doma zvyknuté. Pre svoje bábätko teda majte vždy k dispozícii:

  • krém alebo púder na zadoček proti zapareninám
  • sprchový gél
  • jemné detské telové mlieko alebo olej po kúpaní
  • vatové tyčinky alebo sprej na čistenie uška
  • jednorazové plienky - počas cestovania rátajte s jednou plienkou na jednu hodinu cesty
  • pár látkových plienok
  • pár jednorazových podložiek na prebaľovanie - sú veľmi praktické a vďaka nim nemusíte hneď prať špinavé veci

Na pláž a k vode

Majte na mysli, že na pláži vám nepostačia len vaše plavky. Vezmite si preto so sebou aj ďalšie nevyhnutné veci, aby ste si dovolenku mohli užiť naplno. Medzi tieto "plážové záležitosti" zaraďujeme:

  • deka, prípadne skladacie ležadlo
  • slnečník
  • uteráky a osušky pre každého člena rodiny
  • fľaša na vodu (vždy majte so sebou dostatok pitnej vody a dodržiavajte pravidelný pitný režim. Pitný režim doprajte aj dieťatku, môžete ho kojiť aj v šatke a ergo nosiči)
  • väčšiu tašku, najlepšie plátenú, do ktorej zbalíte veci na pláž
  • samostatná taška na šatku na nosenie detí alebo na ergo nosič
  • vrecko na plavky
  • nafukovačka, plávacie koleso pre deti, hračky do piesku pre deti
  • Nevyhnutné lieky

Ak musíte pravidelne užívať nejaké lieky, na dovolenku si ich určite vezmite. Okrem nich by ste mali mať pre istotu poruke aj základnú výbavu liekov, ako sú lieky proti bolesti a teplote, lieky pri zápche alebo naopak hnačke, prípadne niečo pri nevoľnosti. Odporúčame zabaliť si aj leukoplast pre prípad drobného poranenia a tiež dezinfekčný sprej.

Elektronika

Mobil dnes využívame takmer na všetko - ako prehrávač hudby, na surfovanie na internete a po sociálnych sieťach, ako komunikačný nástroj, zdroj videí, fotografií a hier, alebo ako budík (na dovolenke na túto funkciu zabudnite :-) ). Bez mobilu dnes vydrží málokto, preto si svoj mobil spolu s nabíjačkou vezmite tiež, prípadne aj so slúchadlami na počúvanie hudby. Mobilný telefón je dobré mať pri sebe aj pre prípad, že by ste sa stratili a potrebovali sa skontaktovať s iným členom rodiny. Odporúčame zaobstarať si tiež ochranný obal alebo kryt na mobil, najmä v prípade, že si ho budete brávať so sebou aj na pláž.

Mnoho ľudí si so sebou na dovolenku berie aj notebook, takže ak ho nevyhnutne potrebujete, pribaľte si ho k ostatným veciam do kufra. Nezabúdajte však, že na dovolenke si máte oddýchnuť, preto pracovné záležitosti nateraz prenechajte kolegom :-) Z praktického dôvodu a z hľadiska ušetrenia miesta sa osvedčil namiesto notebooku tablet.

Ak si nie ste istí, či budete mať na hotelovej izbe k dispozícii aj sušič vlasov, radšej si pribaľte do kufra aj fén. Dnes dostať kúpiť v obchodoch s elektronikou aj skladacie cestovné verzie, ktoré vám ušetria miesto v batožine. Nadšenci rovných vlasov by si mali v kufri nechať miesto aj pre žehličku na vlasy.

Ďalšie veci, ktoré sa vám môžu zísť

Zoberte si so sebou aj obľúbené veci na vyplnenie voľných chvíľ. Kniha, krížovky, sudoku, osemsmerovky, hracie karty alebo spoločenská hra, hračky pre deti a podobne.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu