Darček pre bábätko

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Darček pre bábätko

Keď sa narodí bábätko, chce ho, samozrejme, vidieť každý člen rodiny, aj ten vzdialený. Návštevy mamičky s dieťatkom v pôrodnici a potom aj doma sa nezaobídu bez darčekov. Každý sa teší z nového člena rodiny, a tak prinesie nejaký darček pre bábätko. Chce ním potešiť rodičov a zabaviť dieťatko, alebo mu podaruje niečo praktické na oblečenie, či kúpanie. Ako vybrať darček k narodeniu dieťaťa, darček pre novorodenca, alebo originálny darček ku krstu? Poradíme vám.

Obsah článku

Darček pre novorodenca

Novorodenec si neuvedomuje, čo sa okolo neho deje, a preto nebuďte smutní, ak pri darčeku od vás neprejaví nadšenie :-) Popravde, darček pre novorodenca je viac -menej darčekom aj pre jeho rodičov. Môže to byť niečo praktické pre bábätko, čo sa rodičom pri starostlivosti oň zíde, alebo hračka pre dieťatko, ktorú drobec využije, keď trošku podrastie.

Hoci výbavička pre dieťatko je nakúpená už pred jeho narodením, rodičov určite poteší, ak im ostatní podarujú nejakú potrebnú vec, bez ktorej sa nasledujúce dni plné pobehovania okolo novorodenca nezaobídu. Populárne sú tzv. Welcome sety, čiže sada užitočných vecí pre bábätko.

Oblečenie

Najčastejšie sa ako darček pre novorodenca kupuje oblečenie pre deti. Dupačky, body, detské ponožky, šaty pre dievčatko alebo tričko pre chlapčeka. Originálnym darčekom je aj detské oblečenie s vtipným nápisom.

Niečo do výbavy

Ak chcete obdarovať známych, ktorým sa narodilo dieťatko, nič nepokazí ani cumlík, detská fľaška, plienky, detská deka alebo fusak, čiapočka na hlavičku či hračka.

Hračky

Vhodné je siahnuť po hračkách, ktoré dieťa bude môcť využiť čo najskôr - napríklad detská knižka do vody, hrkálky či hryzadlá, ktoré sa isto zídu, keď sa objaví prerezávanie zúbkov.

Originálny darček pre novorodenca

Dnes sú veľmi populárne drevené tabuľky v rôznych tvaroch s menom dieťatka a s jeho mierami pri narodení. Tieto tabuľky je možné nechať si vyrobiť na mieru. Dostupné sú v tvare mena dieťaťa, alebo obsahujú aj rámik na fotku.

Pri výbere darčeka pre novorodenca je dobré zvažovať nielen to, či ide o chlapčeka alebo o dievčatko. Vhodné je zamerať sa aj na potreby samotného novorodenca a tiež na to, aby darček rodičom svojim spôsobom uľahčil život v oblasti starostlivosti o dieťa. Čo môže byť lepším darčekom ako niečo, vďaka čomu si rodič bude môcť aj oddýchnuť? :-)

Novorodenec, ktorý bol deväť mesiacov nosený v brušku svojej mamičky, očakáva nosenie aj po príchode na svet. Prečo by táto úžasná blízkosť jeho mamičky mala prestať iba preto, že narodením sa zmenilo prostredie, v ktorom sa dieťatko nachádza? Nosenie detí má úžasné výhody na fyzické a psychické zdravie a vývoj bábätiek, ale ovplyvňuje aj mamičku. Navodzuje pocity bezpečnosti, istoty, dieťa si osvojuje návyky nevyhnutné pre život, buduje sa hlboký vzťah a citová väzba medzi mamičkou a dieťatkom, nosenie podporuje aj tvorbu materského mlieka. Výhod nosenia je neúrekom, môžete si o nich prečítať aj v našom článku Prečo nosiť deti.

Šatka a nosič

Ako darček pre novorodeniatko a pre čerstvých rodičov sú teda skvelým nápadom aj pomôcky na nosenie detí - šatky a ergonomické nosiče. Nosenie má blahodarne účinky pre novorodenca a zároveň je super, že má rodič voľné ruky, a tak popri nosení zvládne urobiť mnoho iných vecí. Šatky na nosenie detí sú na nosenie novorodencov najvhodnejšie, najmä šatky utkané zo 100% organickej bavlny, pretože tento materiál je najšetrnejší k jemnučkej detskej pokožke. Zároveň sú bavlnené šatky vhodné aj pre mamičky, ktoré sú v oblasti nosenia začiatočníčky, pretože sa s nimi dobre manipuluje. Ak má šatka skosené cípy, uzol, ktorý vznikne po zaviazaní úväzu, nie je veľmi veľký, čo je tiež výhodou takýchto šatiek. Všetky Be Lenka šatky na nosenie detí spĺňajú vyššie uvedené podmienky, preto sú na nosenie novorodencov veľmi vhodné. Zároveň však poslúžia aj na nosenie väčších detí, takže rodičom pomôžu nosiť dieťatko naozaj dlhodobo.

Ako vybrať veľkosť šatky na nosenie detí

Šatku je potrebné vyberať podľa konfekčnej veľkosti oblečenia, aké nosí mamička/otecko:

  • Dĺžka šatky 4,2m: konfekčná veľkosť 34 - 36
  • Dĺžka šatky 4,6m: konfekčná veľkosť 38 - 42
  • Dĺžka šatky 5,2m: konfekčná veľkosť 44 a viac

Darček ku krstu

Krstom sa dieťa stáva súčasťou veľkej rodiny - Cirkvi. Pri krste sú potrební rodičia dieťaťa a tiež krstní rodičia. Okrem toho, že dieťatko dostane krásnu bielu krstnú košieľku, celá rodina sa zíde, aby oslávila túto veľkú udalosť a donesie so sebou aj darček ku krstu.

Ako darček na krstiny je veľmi dobré venovať bábätku detskú obrázkovú modlitebnú knižku. Síce si ju ešte samo nebude vedieť nejaký ten piatok prečítať, ale raz sa k tomu predsa len dopracuje :-) A kým sa tak stane, môžu mu ju čítať rodičia.

Vhodné je venovať dieťatku aj pamätnú knižku. Väčšina týchto knižiek nesie názov Pamiatka na môj krst, Moja krstná knižka, Môj krst a podobne. Knihu je možné zakúpiť v bežnom kníhkupectve, alebo v kníhkupectve s náboženskou literatúrou a predmetmi. Je to veľmi dobrý darček, pretože do knihy sa zapíše dátum krstu, mená krstných rodičov a je tu aj priestor na fotografie. Takto si bude môcť svoj krst pripomenúť človek aj v dospelosti.

Originálny darček na krstiny

Krst sa točí okolo mena dieťatka. Kňaz potrebuje vedieť jeho meno, aby ho mohol oslovením pokrstiť. Krst pozostáva z viacerých obradov, pri samotnom krste kňaz opatrne leje vodu na hlavičku dieťatka, pričom hovorí:„Adam, ja ťa krstím v mene Otca, i Syna i Ducha svätého." Namiesto Adama ide hocijaké meno dieťatka, ktorým rodičia svoje dieťa pomenovali :) Originálny darček na krstiny je teda aj taký, ktorý obsahuje meno dieťatka.

Tipy na darček ku krstu

  • detská lyžička s menom dieťatka
  • detská fľaška  alebo dekoračný hrnčeks menom dieťatka
  • podbradník s menom dieťatka
  • vankúšik a detský ručníček s vyšitým menom dieťatka
  • ruženec obsahujúci aj zrnká s písmenami mena dieťaťa
  • sada na výrobu odtlačku detskej rúčky alebo nôžky

Darček pre rodičov

V neposlednom rade sa narodenie dieťaťa spája aj s jeho rodičmi :-) Tých môžete potešiť fľašou kvalitného vína, bonboniérou, kyticou kvetov, alebo vtipnou knihou o tom, ako zvládnuť príchod dieťaťa do domácnosti :) Veľkej obľube sa dnes teší aj oblečenie a doplnky s vtipnými nápismi, napríklad tričko s nápisom Otec/Mama (použitým v rozličných vetách), alebo doplnky ako zástery, kravaty či ponožky. Fantázii sa medze nekladú a o zábavu počas oslavy krstu bude postarané.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu