Kvety a kytice

Be Lenka logo Be Lenka
26.04.2022
Kvety a kytice

Nič sa k oslavám neviaže tak pevne ako práve krásne kvety. Tradícia darovania kvetov je stará stovky rokov. Možno dokonca i tisíce. Pri akej príležitosti dávame kvety? Pri akejkoľvek ☺. Kvety nemôžu nič pokaziť. Kyticou vítame nový život a lúčime sa so životom vyhasnutým. Každý sviatok oslavujeme kvetmi – či už ide o narodeniny, v našich končinách i meniny, deň matiek či sviatok zamilovaných. S kvetmi prichádzajú návštevy, darujú sa pri promóciách alebo na oslavu úspechov v živote či kariére. Kvetmi potešíme našich milovaných nielen vo sviatok, ale i vo všedný deň. Kvetmi ukazujeme našu náklonnosť, lásku, že nám na dotyčnom záleží. Kvetmi prajeme skoré uzdravenie a odkazujeme osobe, že na ňu myslíme. Ak si nie sme istí výberom vhodného darčeka, kvety zachránia každú situáciu. Sú najuniverzálnejším darom vôbec a len veľmi ťažko by ste hľadali človeka, ktorý ich nemá rád.

Obsah článku

Koľko kvetov patrí do kytice?

Neexituje také niečo, ako príliš veľa kvetov ☺ Našťastie. Čo sa týka ale párneho či nepárneho počtu, riadime sa jednoduchým pravidlom - ak darujeme kyticu vyskladanú z jedného druhu kvetov, prípadne z kombinácie pár druhov platí, že nepárny počet kvetov dávame pri príležitosti oslavy. Párny počet kvetov sa viaže so smútočnými udalosťami. Párny či nepárny počet kvetov sa nezvykne riešiť v prípade ak je kytica vyskladná z väčšieho počtu rôznych druhov, najmä ak majú tieto druhy majú početné súkvetia, ako napríklad chryzantémy alebo drobné klinčeky či frézie.

Kytička sa dá naviazať jednodruhová, elegantná či sofistikovaná, svieža lúčna. Výber je naozaj len na vás a na preferenciách človeka, ktorého chcete obdarovať.

Vďaka importu kvetov zo zahraničia je možné zohnať skoro všetky obľúbené druhy v kvetinárstvach celoročne. Nájdu sa však aj kvety, ako napríklad tulipány, narcisy či gladioly, ktoré nájdete na pultoch len sezónne. Stále je však výber veľmi pestrý, preto krásnu kyticu, ktorá rozžiari tvár obdarovanej osoby, vyskladáte aj počas treskúcej zimy, kedy u nás v záhradách nájdete len sneh.

Darovanie kytice je samé o sebe veľavravným gestom, vedeli ste však že samotné kvety dokážu toho aj veľa povedať? Každý kvet, okrem svoje krásy, nesie aj svoju symboliku a posolstvo. Rečou kvetov sa zaoberá vedná disciplína floriografia.

Floriografia

Už po tisícky rokov sa kvetom pripisujú rôzne významy. Kvetmi sa v minulosti posielali zašifrované správy a dokonca aj rozsiahle odkazy. Kvety a rastliny boli napríklad používané ako symbolika v Biblii. V modernejšej histórii bol napríklad majstrom využívania symboliky kvetov William Shakespeare. Komunikácia pomocou kvetov zažila svoj vrchol počas viktoriánskeho obdobia, kedy prejavovanie citov na verejnosti bolo tabu a tak si mladí vyznávali náklonnosť a posielali odkazy práve pomocou kvetov. Príručky vysvetľujúce reč kvetov boli v tom období popri Bilbii must-have každej solídnej viktoriánskej domácnosti.

Reč kvetov

Každý kvet nesie do sveta svoju správu a skrytý význam. Poďme sa pozrieť na to, čo nám hovoria kvety, ktoré patria medzi všeobecne najobľúbenejšie. Ak chcete kyticou poslať skrytú správu, vyjadriť konkrétne emócie alebo sa dozvedieť zaujímavé informácie z histórie, tak čítajte ďalej ☺.

Ruža


Ruže sú už po stáročia spájané s láskou a hlbokými citmi. V minulosti si kyticami ruží ľudia vyznávali lásku. Vedeli ste ale, že každá farba má svoj špecifický význam? Červené ruže patria medzi najobľúbenejšie a symbolizujú hlboké city – lásku, vášeň a túžbu. Spomedzi všetkých farieb ruží je práve červená tou najintenzívnejšou. Ak niekoho hlboko milujete, je kytica červených ruží tou správnou voľbou. Biele ruže sú taktiež spájané s láskou. Biely odtieň však hovorí o láske čistej, nevinnej. Preto bývajú kytice bielych ruží častou voľbou neviest. Ružové ruže hovoria o láske nežnej, hravej, vyjadrujú vďačnosť a oddanosť. Oranžové ruže svojou žiarivou farbou ohňa hovoria o láske vášnivej. Symbolizujú hrdosť, hlbokú túžbu a horlivosť. Ruže levanduľovej farby symbolizujú poblúznenie, očarenie a hovoria o láske na prvý pohľad. Modré ruže, veľmi obľúbené v našich kvetinárstvach, vysielajú inú správu. Hovoria o láske nedosiahnuteľnej, tajomnej. Zelené ruže zas nesú posolstvo plodnosti, harmónie, pokoja a mieru. V minulosti sa darovali so zámerom priať obdarovanému šťastný život plný prosperity a hojnosti či skorého uzdravenia. Žlté ruže v sebe tiež nesú posolstvo lásky, ako jediné však nehovoria o láske romantickej ale platonickej. Žlté ruže sú symbolom priateľstva, hlbokého záujmu o dobro obdarovanej osoby. Vyjadrujú slnečnú radosť, teplo a srdečnosť.

Kytica farebných ruží teda vyjadruje doslova explóziu emócií. Kytička namiešaná napríklad z červených a bielych ruží hovorí o hlbokej a intenzívnej láske ktorá je čistá a úprimná. Zaujímavý fakt z histórie dokazujúci komplexnosť a aký veľký význam sa kvetom pripisoval -kytica rôznofarebných ruží v minulosti niesla odkaz že dotyčný si nie je ešte istý svojimi citmi, ale obdarovanú osobu má rád natoľko, že si môže dovoliť vyjadriť to ružami. Preto sa taká kytica často darovalo počas obdobia dvorenia. Romantické, však?

Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown
  • Novinka

Barefoot baleríny
Bellissima 2.0 - Toffee Brown

skladom všetky veľkosti
119 €
8 veľkostí
Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White
  • Novinka

Barefoot baleríny
Sophie - All Chalk White

skladom 7 veľkostí
109 €
8 veľkostí
Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold
  • Novinka

Barefoot sandále
Grace - Rose Gold

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Ivory White

skladom 3 veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot baleríny
Sophie - Toffee Brown

skladom všetky veľkosti
109 €
8 veľkostí

Barefoot baleríny
Sophie - Matt Black

skladom všetky veľkosti
109 €
8 veľkostí

Barefoot baleríny
Bellissima 2.0 - Gold

Odosielame v polovici júna
119 €
8 veľkostí

Barefoot baleríny
Bellissima 2.0 - Rose Gold

skladom 6 veľkostí
119 €
8 veľkostí

Barefoot baleríny
Bellissima 2.0 - All Black

skladom všetky veľkosti
119 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Dark Brown

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Flexi - Yellow

skladom 3 veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Flexi - Beige Green

skladom 4 veľkosti
89 €
8 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Ľalia

Tento majestátny kvet je dokonalým darom samým o sebe. Najčastejšie sa daruje samotný, nepotrebuje viazať do kytice. Ak ale chcete podarovať kyticu ľalií riadte sa pravidlom, že nepárny má byť počet rezaných rastlín, nie počet jednotlivých kvetov na rastlinách. Svojou omamnou vôňou a obrovskými kvetmi je ľalia neprehliadnuteľná a obdarovanému nesie silné posolstvo. Tak ako u ruží aj tu platí, že každá farba nesie iný význam. Biele ľalie znamenajú čistotu, ružové prosperitu, červené vášeň, oranžové hrdosť, žlté vďačnosť. Tigrovaná ľalia symbolizuje bohatstvo a pýchu. Ľalie sú známe svojou prenikavou a silnou vôňou, nie sú teda moc vhodným darom do domácností s bábätkami. V ojedinelých prípadov môže táto silná vôňa vyvolať aj bolesť hlavy, ak človek citlivejšie reaguje na výrazné pachy.

Klinček

Tak ako väčšina kvetov, tak aj tieto rozkošné „huňaté“ krásky bývajú spájané s láskou. Symbolizujú oddanosť, obdiv a hrdosť. Biele klinčeky hovoria o citoch sladkých a jemných, ružové zas hovoria „nikdy na teba nezabudnem“. Ružové klinčeky dokonca vyjadrujú lásku k matke, preto patrili k najvyhľadávanejším kvetom pri príležitosti dňa matiek. Pre zaujímavosť, v minulosti príručky odporúčali držať sa ďalej od ostatných farieb. Napríklad také dvojfarebné klinčeky posielali odkaz „nemôžem byť s tebou“ a žlté dokonca vyjadrovali pohŕdanie, odmietnutie. Našťastie sa ale reči kvetov dnes neprikladá až taký striktný význam ako to bolo napríklad vo viktoriánskom Anglicku, preto si môžete s kľudným svedomím zvoliť mix takých farieb, ktoré lahodia vášmu oku alebo preferenciám toho, pre koho je kytica určená.

Antúria

Ten, kto tento tropický kvet nepozná, na prvý pohľad väčšinou neverí, že nie je umelý. Svojimi sýtymi farbami, listami v tvare srdca a dych berúcim kvetom rozhodne patrí medzi najzaujímavejšie kvety, ktoré môžeme celoročne nájsť v našich kvetinárstvach. Kvet je tvorený veľkým, výrazným a plasticky vyzerajúcim tulcom, z ktorého vyrastá úzke valcovité oranžovo žlté súkvetie. Najčastejšie sa stretávame s antúriou so šarlátovo červeným tulcom. V dobrých kvetinárstvach však vieme natrafiť aj na biele, ružové či dokonca zelené odrody. Zaujímavosť: Antúria je jednou z rastlín uvedených v NASA Clean Air Study ktorá účinne odstraňuje látky ako je xylén, toluén, formaldehyd a amoniak zo vzduchu. Preto okrem rezaných kvetov do kytíc sa teší popularite aj v črepníkovej verzii. Napriek jej exotickému pôvodu jej pestovanie v domácich podmienkach nepatrí medzi extra náročné. A aká je teda symbolika tejto zvláštnej a prospešnej rastliny? Antúria symbolizuje pohostinnosť, šťastie a hojnosť. Zvykla sa darovať do nových domácností aby do domu vniesla všetko z vyššie menovaného.

Astra

Tento populárny kvet symbolizuje rozvahu a trpezlivosť. Nesie význam elegancie a jemnosti.

Tomuto typickému jesennému kvetu sa dobre darí aj v našich podmienkach a vybrať si môžete z naozaj širokej škály druhov a farieb. Astry sa darujú rezané v kytici aj v črepníku. Pokiaľ sa rozhodnete obdarovať niekoho črepníkovou astrou tak pri vhodnej starostlivosti bude obdarovaného tešiť každý rok bohatou korunou kvetov.

Kala

Kala symbolizuje vznešenosť a krásu. Kaly boli veľmi obľúbené na kráľovských a cárskych dvoroch pre ich sofistikovaný a luxusný vzhľad. Okrem toho nesie kala posolstvo čistoty a nevinnosti. Práve preto sa často používa do svadobných kytíc. V niektorých kultúrach je ale biela kala spájaná so smútočnými udalosťami.

Chryzantéma

Úprimnosť, optimizmus, čistá radosť a prianie dlhého života. Toto všetko sa dá povedať jedným kvetom. Červené chryzantémy nesú navyše posolstvo lásky, biele pravdy a lojálnosti. Tento bohatý jesenný kvet je vhodný rezaný do kytíc aj do črepníkov. Chryzantémy v črepníkoch najčastejšie zdobia miesta posledného odpočinku v čase sviatku Všetkých Svätých. V kytici pôsobí honosne a vydrží vo váze naozaj veľmi dlho.

Narcis

Narcis v minulosti niesol odkaz gavalierstva a rytierstva. Jarný kvet, ktorý je symbolom znovuzrodenia, nových začiatkov a večného života. Symbolizuje tiež neopätovnú lásku. Kytica narcisov znamená radosť a šťastie. Narcisy sa zvykli darovať osobe, ktorá začínala novú etapu života, ako prianie toho najlepšieho v nových začiatkoch. Patrili k vyhľadávaným kvetom darovaným pri príležitosti narodenia dieťatka.

Hortenzia

Tieto výrazné kvety nesú odkaz vďačnosti, pochopenia. V minulosti však niesli aj negatívne posolstvo - hovorili, že človeku chýba cit či srdce. Dnes to našťastie už neplatí a hortenzie sa tešia veľkej popularite medzi nevestami.

Tulipán


Snáď každý, kto má rád kvety, sa teší na jarnú sezónu, kedy kvitnú tulipány. Kytica tulipánov rozžiari každý priestor. Tulipány nesú symboliku dokonalej lásky. Červené tulipány sú po ružiach druhé najobľúbenejšie kvety pri príležitosti sviatku zamilovaných.

Gladiola

Veselý letný kvet ktorý nesie symboliku vyjadrujúcu silu osobnosti, vernosť a česť. Gladioly vyjadrovali aj večnú pamiatku. Gladioly sa pestujú v širokej škále farieb a farebných kombinácií. Najkrajšie vyniknú samé, v nepárnom počte, vo vysokej váze. Kvety sa otvárajú postupne, preto si môžete byť istí, že obdarovaného budú tešiť dlhú dobu.

Orchidea

Orchidea je stelesnený symbol exotickej krásy. Symbolizuje sofistikovanosť, dokonalosť a zrelý šarm. V minulosti sa orchidei darovali na oslavu hrdej a zrelej ženskosti. Dnes patria medzi populárne voľby pri kúpe kvetov, najmä orchidei v črepníku. Ich kvety, dostupné v pestrej palete farieb a tvarov, očaria každého a kvitnú naozaj dlho a pri správnej opatere aj pravidelne. Starostlivosť o črepníkové orchidei nepatrí medzi obzvlášť náročné. Fun fact: V minulosti sa hovorilo, že orchidei nepatria do spální, pripisovalo sa im totiž vysávanie energie.

Významy pripisované určitým druhov kvetov sa s nimi viažu už po stáročia. Dnes si však razíme teóriu, že každý kvet nesie také posolstvo, aké mu dáme my a ich špecifický význam berieme skôr ako zaujímavosť z histórie. Kvety sa darujú aby potešili. Bez ohľadu na to, či darujete žlté ruže alebo biele kaly, dôležité je čo sa páči obdarovanej osobe a že ich darujete s dobrým úmyslom. Našťastie už nie sme vo viktoriánskom Anglicku, takže ak chcete niekoho potešiť obľúbenými kvetmi neriešte symboliku, nemôžete nič pokaziť. Ak sa ale chcete s kvetmi vyhrať a sofistikovane vyjadriť emócie či vyslať správu, pohrajte sa, kombinujte. Tak či onak, obe možnosti sú v poriadku pretože platí, že dobrá kytica kvetov nikdy nie je zlá ☺.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu