Masáž chodidiel

Be Lenka logo Be Lenka
09.12.2020
Masáž chodidiel

Asi by sme len veľmi ťažko hľadali človeka, ktorý by si neužil dobrú masáž nôh. Táto relaxačná a liečivá technika existuje a vyvíja sa už po stáročia a je pevne zakorenená v mnohých kultúrach. Najdlhšiu tradíciu má reflexná masáž a shiatsu. Na nohách sa nachádza viac ako 7000 (!!) nervových zakončení a ich masírovaním sa dokážu uvoľniť rôzne energetické blokády v celom tele. Masáž nôh a reflexná masáž chodidiel tak dokážu uľaviť od bolesti, urýchliť hojenie zranení či zbaviť stresu. Tradičná masáž sa robí holými rukami ale v dnešnej dobe je k dispozícii obrovské množstvo rôznych pomôcok a náčiní s ktorými si viete spraviť perfektnú masáž aj v pohodlí domova. Či už sa rozhodnete zveriť svoje nôžky do rúk odborníka alebo si ich pomasírovať sami, tak či onak doprajete svojmu telu nielen relaxačný zážitok, ale aj efektívnu starostlivosť, ktorú ocení celé vaše telo.

Obsah článku

Prečo je dobrá masáž chodidiel?

Ako sme si už povedali, masáž nôh neprospieva len nohám samotným, ale celému telu. O akých benefitoch hovoríme?

Úľava a relaxácia

Masáž nôh zrelaxuje nielen nohy, ale celé telo. Zlepšuje kvalitu spánku a pomáha pri nespavosti. Doprajte si pred spaním masáž a ráno sa zobudíte ako nový človek. Výskumy z roku 2018 dokonca ukazujú, že masáž nôh je účinným nástrojom proti úzkostiam.

Prevencia zranení

Masáž chodidla pomáha rýchlejšej rekonvalescencii, zmierňuje bolesti kĺbov a svalov. Ak je masáž kombinovaná aj posilňovacími cvičeniami a strečingom, funguje aj ako úspešná prevencia proti úrazom. Stačí pár minút, tri až päťkrát týždenne. Každý býva občas nemotorný a podvrtnúť si nohu nešťastným doskočením nevyžaduje zrovna extra dávku talentu. Posilnené a flexibilné svaly členku a chodidla sa postarajú o to, že tieto naše drobné momenty nešikovnosti sa zaobídu bez zranení.

Zlepšenie cirkulácie

Masáž chodidiel zlepšuje cirkuláciu krvi v celom tele a tým sa zrýchľuje a zlepšuje bunková obnova. Utrpeli ste nejaké zranenie? Vyskúšajte si do terapie pridať masáž nôh a vaše zranenie sa zahojí vďaka zlepšenej cirkulácii omnoho rýchlejšie.

Dovidenia, stres

Na chodidle sa nachádzajú takzvané reflexné body, ktoré sú nervovými dráhami prepojené s určitými časťami tela a vnútornými orgánmi. Liečením tlakom na tieto body sa zaoberá reflexná terapia (reflexológia). V strede chodidla približne v jednej tretine pod prstami sa nachádza miesto prepojené so solar plexus. Tlak vyvíjaný na toto miesto má za vplýva na hormón kortizol, inak nazývaného aj stresový hormón, a spôsobuje jeho pokles. Cítite sa pod tlakom? Spôsobte vy tlak svojmu chodidlu a pošlite stres ta-tam .

Zbraň proti migrénam

Výskum dánskych odborníkov ukázal, že ľudia trpiaci migrénami pocítili výrazné zlepšenie, keď začali pravidelne absolvovať reflexné masáže chodidiel. Na začiatku výskumu prestali pacienti užívať medikamenty na liečbu migrény a tri mesiace chodili na reflexnú terapiu. Po tomto období neuveriteľných 65% uviedlo výrazné zlepšenie ich zdravotného stavu a niekoľkí pacienti dokonca prestali na migrény trpieť úplne.

Pomoc plochým nohám a chronickej bolesti päty (plantárna fasticída)

Ľudia trpiaci na plochonožie nemajú na nohe normálnu klenbu ale padnutú, čo môže mnohým spôsobovať bolesti pri chôdzi alebo po fyzickej záťaži dokonca aj v pokoji. Príčinou chronickej bolesti päty môže byť zápal alebo zhoršovanie stavu plantárnej fascie (šľacha, ktorá spája pätnú kosť a prsty a podporuje klenbu chodidla). Pravidelné cvičenie spojené s hĺbkovou masážou dokáže výrazne uľaviť od bolesti a dokonca aj zlepšiť zdravotný stav chodidla.

PMS a menopauza

Ktorá žena by nepoznala PMS? V menšej či väčšej miere je každá žena ovplyvnená hormonálnym kolotočom spojeným s jej mesačným cyklom. Najintenzívnejšie to pociťujeme práve pred nástupom našej periódy a to približne týždeň (niekedy až dva) pred jej začiatkom. Najčastejšie symptómy predmenštruačného syndrómu sú emočného charakteru – smútok, pocit nešťastia, napätia či úzkosti, podráždenosť, nespavosť, únava, bolesti hlavy a výkyvy nálad. Väčšinu z týchto prejavov PMS dokáže zmieniť každodenná masáž nôh. Keďže to s nami muži nemajú v tomto období najjednoduchšie, skúste to spomenúť polovičke, určite vám dobrovoľne a rád s masážou pomôže . Menopauza môže spájať emočné výkyvy ako pri PMS s návalmi tepla, čo nie je nič príjemné. Aj v tomto prípade dokáže masáž chodidiel pomôcť a priniesť okamžitú úľavu. Za vyskúšanie to určite stojí.

Tehotenstvo a opuchnuté nohy

Opuch nôh v dôsledku zadržiavania vody vo vyššom štádiu tehotenstva je pomerne bežný jav a máloktorá tehuľka mala to šťastie a neprešla si tým. Okrem toho, že maminka-čakateľka už dávno neoblečie svoje obľúbené kúsky oblečenia, obuť si normálne topánky sa stáva veľkou výzvou. Masáž nôh na dennej báze dokáže zmieniť opuch a uľaviť od pocitu ťažkých nôh. Takže páni, hor sa pre olej alebo krém a namasírujte svojej polovičke nôžky. Veď čo by ste pre svoju tehuľku nespravili, však?

Zníženie krvného tlaku

Vysoký krvný tlak je v dnešnej dobe častý problém. Je považovaný za ochorenie modernej doby. Čo ho spôsobuje? Napríklad taký stres či nezdravý životný štýl. Ale vo väčšine prípadov pôvod vysokého tlaku ostáva nejasný. Predpokladá sa, že za týmto zdravotným problémom sa skrývajú environmentálne faktory a genetika. Benefity masáže chodidiel podporuje zaujímavá štúdia – vedci sledovali zdravotnícky personál pracujúci so staršími ľuďmi trpiacimi demenciou. Takéto pracovné prostredie je veľmi stresujúce a záťaž na psychiku je enormná. A práve táto štúdia ukázala, že zdravotníci, ktorí absolvovali 10 minútovú masáž nôh trikrát týždenne pocítili výraznú zmenu nielen v nálade, zažívali menej úzkostných stavov ale aj ich krvný tlak sa výrazne zlepšil a poklesol.

Tipy na masáže

Ako máte možnosť vidieť, benefitov masáže nôh rozhodne nie je málo a majú naozaj veľmi široký záber. Od zlepšenia nálady, cez boj so stresom, zmiernenie opuchu nôh po zníženiu krvného tlaku. Rozhodli ste sa teda tento zázrak zvaný masáž nôh vyskúšať? Môžete si nôžky pomasírovať v pohodlí doma, sami alebo môžete požiadať partnera. Ako teda na to? Na masáž môžete použiť svoj obľúbený krém, olej alebo kakaové či bambucké maslo. Existujú dokonca aj prípravky priamo určené na masáž chodidiel. Ale pohodlne si vystačíte aj s tým, čo už máte doma. Aj s takým kokosovým olejom, napríklad. Pohodlne sa usaďte, nalaďte sa na dobrú náladičku a nechajte sa inšpirovať masážami, ktoré sme si pre vás pripravili.

Masáž priehlavku, chodidla, päty a prstov

Masáž celej nohy

Začnite na priehlavku. Palcami uchopte nohu a postupujte jemným trením od špičky palca smerom k členku. Z členku prejdite pomaly na pätu a z nej na chodidlo smerom k prstom. Palcami vyvíjajte jemný tlak, nohu máte položenú v dlaniach. Dva až trikrát takto premasírujte celú nohu. Od palca, cez priehlavok k členku, cez pätu na chodidlo k palcu. Nohu držte v dlaniach v úrovni hrudníka, jemne sa k nej nakloňte. To vám pomôže dosiahnuť ten správny tlak palcov. Sila by mala vychádzať skôr z tela ako samotných rúk. Ak by ste používali iba silu palcov mohlo by to viesť síce k úľave chodidiel ale únave rúk.

Masáž klenby

Vezmite si nohu do dlaní, palce priložte na obe strany chodidla (na klenby). Jedným palcom krúžte v smere hodinových ručičiek a druhým palcom v protismere. Masírujte aspoň po dobu 30 sekúnd. Zmeňte smer.

Položte palce na opačné strany chodidla (pod prsty a na pätu) a pohybujte nimi smerom k sebe, dovnútra chodidla a zas od seba. Vyvíjajte pri tom jemný tlak, tak aby vám bolo príjemne. Zopakujte tri až päťkrát.

Ak robíte niekomu masáž vy, musíte odhadnúť tlak tak, aby ste danú osobu nešteklili. V tomto prípade neplatí, že menej je niekedy viac. Jemný a ľahký dotyk môže spôsobiť, že vami masírovaná osoba sa síce uvoľní a zrelaxuje, ale smiechom zo šteklenia, nie masáže.

Pokiaľ máte vy alebo osoba ktorej robíte masáž na nohe rany a boľavé miesta, vyhnite sa im alebo zjemnite aby nedošlo k ich podráždeniu.

Masáž päty

Prechádzajte palcami hore dole po achilovke (šľacha prechádzajúca od päty až k lýtku). Prejdite na pätu a masírujte krúživými pohybmi. Koža v tejto časti nohy zvykne byť suchšia ako inde preto aplikujte väčšie množstvo krému alebo oleja aby ste sa vyhli podráždeniu.

Masáž prstov na nohe

Jednou rukou si chyťte nohu popod klenbu. Palec nohy chyťte medzi palec a ukazovák druhej ruky. Jemne pritlačte a prsty ťahajte smerom von akoby ste chceli palec potiahnuť. Vráťte prsty ku koreňu palca a opäť ťahajte smerom von tentokrát ale pridajte jemné rotačné pohyby (ako keby ste chceli prst odskrutkovať). Uvoľnite a prejdite na ďalší prst na nohe. Postupujte jemne, každý prst znesie iný tlak.

Po tom ako ste ponaťahovali prsty si prechyťte nohu – jednou rukou ju chyťte za pätu a ukazovákom druhej ruky vkĺznite do medzierky medzi prstami a jemne masírujte dolu-hore. Pomasírujte takto medzierky medzi všetkými prstami a masáž zakončite tak, že otočíte chodidlo smerom k sebe a krúživými pohybmi v smere či protismere hodinových ručičiek pomasírujte bruško pod každým prstom.

Hĺbková masáž členku, chodidla

Hĺbková masáž členku

Tesne pod členkovou kosťou nahmatajte na oboch stranách priehlbiny. Palcom a ukazovákom tieto miesta krúživými pohybmi masírujte. Aplikujte trochu tlaku pre intenzívnejší pocit uvoľnenia. Trápi vás bolesť alebo stuhnutosť členku? Uchopte nohu v mieste týchto priehlbín pod členkovou kosťou, druhou rukou podporte prednú časť nohy a jemne krúžte celým chodidlom najskôr do jednej strany (3x) a potom do druhej strany (3x). Pokiaľ pociťujete bolesť alebo sa dokonca stupňuje s krúžením prestaňte.

Hĺbková masáž chodidla

Nebojte sa na masáž použiť tlak päste. Jednou rukou chyťte nohu za pätu. Päsťou druhej ruky jemne zatlačte do chodidla. Krúživými pohybmi päste pohybujte po celej dĺžke chodidla, ako keby ste hnietli cesto. Vďaka tlaku celej päste sa liečive účinky masáže prenesú hlbšie do chodidla. Nenechajte sa uniesť a za žiadnych okolností neudierajte päsťou do chodila ale vyvíjajte ňou rovnomerný tlak.

Reflexné body

Ako sme si už spomínali, na nohe sa nachádza veľké množstvo reflexných bodov ktoré vplývajú na rôzne časti tela a vnútorné orgány. Tlakom na tieto miesta si môžete pomôcť od rôznych neduhov alebo zlepšiť svoj zdravotný stav. Môžete napríklad: 

  • Na päte a prstoch sa nachádzajú body vplývajúce na bolesť hlavy a problémy s močovým mechúrom
  • Tlak vyvíjaný na stred chodidla vie uľaviť od migrény a pomôcť s nespavosťou
  • Bočná strana malíčka na nohe zas spolupracuje s chrbticou a tlaková masáž tohto miesta vie zmierniť bolesť

Na reflexnú masáž chodidla stačí ak budete opačnou stranou ruky jemne klepkať po konkrétnych bodoch. Na prehĺbenie účinku môže použiť jemný tlak palca. Určite to však s tlakom nepreháňajte nakoľko sú tieto miesta citlivé a mohli by ste si privodiť podráždenie. Začnite pomaly a jemne. Na internete viete nájsť podrobné mapky reflexných bodov ktorých sa môžete držať. Alebo vložte svoje nôžky do liečivých rúk odborníka na reflexnú masáž.

Reflexné zóny

Pomôcky na masáž chodidiel

Na to, aby ste si spravili dobrú masáž vám stačia dve ruky a krém/olej. Môžete ju však povýšiť o úroveň vyššie a zaobstarať si masážnu pomôcku. Na trhu je ich neúrekom a určite si budete vedieť vybrať niečo, čo je aj budget-friendly. Od loptičiek s pichliačmi cez valčeky až po elektrické masážne prístroje. Pre lepšiu predstavu vám pár pomôcok teraz predstavíme.

Pomôcky na masírovanie

Zamerané na reflexné body

Podložky či dokonca šľapky s výstupkami masírujúcimi reflexné body. Účinné a ľahko dostupné. Používanie týchto pomôcok môže byť zo začiatku nepríjemné až bolestivé, nakoľko po nich/v nich chodíme a teda prenášame na chodidlo celú váhu tela. Odporúča sa postupovať pomaly, začať s minútou a postupne čas predlžovať. Približná cena: do 15 EUR

Loptičky a balančné podložky

Loptičky na masírovanie

Výborní pomocníci na domácu masáž a civčenie za výbornú cenu a dostupní v každom dobrom obchode so športovými potrebami. Loptičku – ježka - môžete chytiť do ruky a masírovať si ňou chodidlo alebo položiť na zem na chodidlo po nej rolovať. Balančné podložky sú zas výborné v boji s plantárnou fasticídou. Približná cena: 5 EUR

Drevený masér

Drevený masér

Veľmi obľúbený chodidlový roller. Akupresúrna pomôcka je určená na masáž celej plochy chodidla. Rotáciou guličiek dochádza k stimulácii akupresúrnych bodov na chodidle. Okrem prekrvenia dolných končatín blahodarne vplýva aj na posilnenie imunity, metabolizmus, odstraňuje únavu a priaznivo pôsobí na celý organizmus. Roller sa používa pri sedení, takže na chodidlá nie je prenášaná váha celého tela a intenzitu si určujete vy. A cena? Nič strašné, kúpite približne do 20 EUR. 

Masážny Shiatsu prístroj FootMat

Masážny prístroj FootMat

Chcete masáž ako od profíka? S prístrojom FootMat ju môžete mať. Tento multifunkčný prístroj spája všetky prvky shiatsu masáže – hnetenie, valcovanie, vzduchovú cirkuláciu a INFRA vyhrievanie. Anatomicky je prístroj navrhnutý tak, aby sa zameriaval na reflexné body chodidla a tak zabezpečil profi masáž v pohodlí domova. Približná cena: 100 EUR

Chôdza v barefoot topánkach ako masáž chodidiel

Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Matt Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Chocolate

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Walnut Brown Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Walnut Brown
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Walnut Brown

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Jester Red

skladom všetky veľkosti
119 €
8 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Insignia Blue

skladom 11 veľkostí
119 €
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Black

skladom 11 veľkostí
119 €
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - White

skladom 11 veľkostí
119 €
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - Grey

skladom 1 veľkosť
69 €
15 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - Mustard

skladom 2 veľkosti
69 €
15 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - White

skladom 1 veľkosť
69 €
15 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Napadlo vám, že nosením barefoot topánok vlastne dopriavate svojim nohám masáž nonstop? Barefoot topánky sú navrhnuté tak, aby vaše nohy prichádzali čo možno najviac do so zemou, a preto majú ultratenkú podrážku. Vyššie sme si spomínali, že na chodidlách sa nachádza obrovské množstvo nervových zakončení a takzvané reflexné zóny. Chodením naboso tieto zóny nepretržite stimulujete, a preto majú barefoot topánky tak široký záber benefitov pre celé telo, nielen nohy. Aké sú to?

  • Zlepšenie cirkulácie krvi
  • Znižovanie krvného tlaku
  • Pomoc proti migrénam a bolesti hlavy
  • Boj proti depresiám a úzkosti
  • Prevencia zranení dolnej končatiny
  • Lepší spánok
  • Zmenšenie opuchov nôh
  • Zlepšenie PMS syndrómov a prejavov menopauzy
  • Boj proti syndrómu nepokojnej nohy
  • Urýchlenie hojenia zranení

Čítate správne. Nosenie barefoot obuvi má rovnaké benefity ako dobrá ručná či prístrojová masáž chodidla. Úžasné, však? Doprajte svojim nôžkam celodennú masáž v barefootkach a večer, v pohodlí na gauči, trocha extra rozmaznania klasickou masážou. Poďakujú s vám nielen vaše nohy ale celé vaše telo. Máme len jedno a aby nám dobre slúžilo treba sa oň starať. A treba začať pekne od podlahy (doslova).

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu