Nosenie detí v tehotenstve

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Nosenie detí v tehotenstve

Viazať dieťatko do šatky na nosenie detí alebo ho nosiť v detskom nosiči nie je počas tehotenstva vôbec žiadnou prekážkou. Ak sa mamička na to cíti, nemusí sa nosenia nijako obávať.

Obsah článku

Každá žena, ktorá zistí, že čaká prírastok do rodiny, svojim spôsobom už s nosením začala. Je pred ňou deväť nezabudnuteľných mesiacov, počas ktorých bude svoje rastúce a vyvíjajúce sa dieťa nosiť pod srdcom. Dieťatko bude po celý ten čas vnímať hlas svojej mamy, aj ruchy z okolia, bude cítiť tlkot maminho srdca, pociťovať emócie, ktoré jeho mama prežíva.

Deväť mesiacov nosenia ako príprava na nosenie

Nastávajúca mamička, ktorá je presvedčená, že svoje bábätko bude po narodení nosiť, má teda nasledujúcich deväť mesiacov čas na to, aby sa o nosení dozvedela a naučila čo najviac. Taktiež je tu priestor na to, aby sa mamička pripravila na príchod svojho dieťatka aj výberom vhodnej pomôcky na jeho nosenie, aby sa s nosičmi a šatkami zoznámila, aby sa rozhodla pre správnu gramáž šatky na nosenie detí, vybrala si dizajn, ktorý sa jej páči - čo často zaberá najviac času :-) , poskúšala ergonomické nosiče a vybrala ten správny pre svoju dcérku alebo synčeka.

Keď sa dieťa narodí, mamička môže plynule prejsť na nosenie vo "vonkajšej maternici", ktorej funkciu veľmi dobre vyplnia šatky na nosenie detí a nosiče. V nich je dieťatko v tom najužšom možnom kontakte so svojimi rodičmi, aký mu len môže byť zabezpečený.

Ďalšie dieťatko, ďalšie obdobie nosenia

Iným prípadom je žena, mamička, ktorá čaká ďalší prírastok do rodiny, takže už skúseností s nosením prvého (druhého, tretieho...) dieťatka má. Ak dieťatko vyžaduje nosenie, mamička sa v žiadnom prípade nemusí obávať nosenia, aj keď je tehotná. Vždy platí zásada, že žena musí počúvať vlastné telo a dať na svoju intuíciu, ktorá jej najlepšie napovie, či niečo robí správne, alebo nie.

Tehotenstvo vôbec nie je v nosení detí prekážkou, práve naopak. Umožňuje mamičke starať sa a držať svoje deti v náručí naraz - to v brušku a aj to staršie, ktoré je už nejaké tie mesiace, či rôčky na svete. Držať dieťa na rukách je predsa pre ženu, a obzvlášť pre tehotnú ženu, veľmi vyčerpávajúce. Dvíhanie ťažkých vecí v tehotenstve je vo všeobecnosti témou, ktorá je veľmi diskutovaná a každý vie, že tehotná žena sa nesmie presiliť a namáhať. Šatky na nosenie detí a nosiče však váhu noseného dieťaťa veľmi rovnomerne rozkladajú na telo rodiča, preto v tejto súvislosti netreba mať predsudky a obavy. Ak teda ani vy nechcete staršiemu dieťatku odoprieť "pobyt" v šatke alebo ergo nosiči, máme pre vás tipy a rady na nosenie detí v tehotenstve.

Nosenie detí počas tehotenstva

V prvých dňoch, odkedy mamička zistí, že je na ceste ďalšie dieťatko, môže ho bez problémov nosiť tak, ako pred tehotenstvom. To znamená na bruchu, na chrbte, na boku, v šatke či nosiči, ako jej to len vyhovuje. Dieťatko mamičku potrebuje, aj keď čaká jeho súrodenca, netreba preto šatky zamykať do skrine, odkedy tehotenský test ukáže dve čiarky. Ak žena nosila dieťa každý deň ešte predtým, než zistila, že je tehotná, s najväčšou pravdepodobnosťou nosila aj vtedy, keď už malý človiečik zaujal pevné miesto v jej maternici. A keďže sa dokázal uhniezdiť a začal rásť, už toto je samo osebe dôkazom, že nosenie je bezpečné, a že tehotenstvo neznamená deväťmesačnú rozlúčku s pomôckami na nosenie detí.  Samozrejme, žena musí počúvať svoje telo a nosenie zvážiť, ak by sa cítila unavená, nebolo by jej dobre a celkovo by nebola fit. Ženy, našťastie, majú dobrú intuíciu a matky ešte lepšiu, takže sa určite budú vedieť správne rozhodnúť :-)

V prvom trimestri mamičku ešte bábätko v brušku nijako viditeľne neobmedzuje, môže preto svoje staršie dieťatko nosiť vpredu. Ak má však žena citlivú maternicu, môže jej nosenie vpredu spôsobovať mierne komplikácie, preto určite dajte na signály vlastného tela. Nosiť žena môže buď v šatke, alebo v nosiči. Veľmi pohodlný je šatkový nosič, ktorého bedrový pás je mäkší a postave sa krásne prispôsobuje. S dôrazom na tieto vlastnosti sa vyhotovujú aj šatkové nosiče Lenka.

S narastajúcim bruškom bude pre ženu, a tiež pre vyvíjajúce sa bábätko, omnoho lepšie nosenie dieťatka na chrbte. Nebude sa tak vyvíjať tlak na bruško. Môže sa nosiť v šatke aj na boku, avšak, keďže pri bočnom nosení dochádza k jednostrannému zaťažovaniu chrbtice, odporúčame bočné úväzy len na kratšie nosenie, na presuny a podobne. Zvlášť vtedy, keď je staršie dieťatko už väčšie a ťažšie. Zároveň je dobré striedať strany, a teda nosiť dieťatko raz na pravom boku a raz na ľavom.

Pre tehotnú ženu vo vyššom štádiu tehotenstva, ktorá sa veľmi rýchlo unaví, môže byť manipulácia so šatkou na nosenie detí zdĺhavá a náročná, a to najmä vtedy, ak potrebuje čo najrýchlejšie vyraziť niekam so svojim starším dieťaťom. Skvelou voľbou, ktorá celú situáciu mamičke zjednoduší, je uloženie dieťatka do nosiča a nosiť ho na chrbte. Váha dieťatka sa rovnomerne rozloží a na bruško nie je vyvíjaný vôbec žiadny tlak. Navyše, pri nosení dieťaťa v nosiči na chrbte, si žena udržuje aj správne držanie tela, keďže zväčšujúce sa bruško ju núti predkláňať sa. Väčšia záťaž sa v tehotenstve kladie aj na nohy a chodidlá nastávajúcej mamičky, preto je dôležité vybrať si aj správne topánky, akými sú napríklad aj barefoot. Nosenie je teda nielen veľmi praktické, ale zároveň funguje aj ako láskyplná zdravotná terapia :-) Ako dať dieťatko na chrbát si môžete pozrieť v tomto videu. 

Využitie šatiek nielen na nosenie


So zväčšujúcim sa bruškom rastú aj nároky na to, aby sa žena čo najviac a čo najlepšie chránila pred všetkým možným, čo by jej tehotenstvo a malé bábätko v brušku mohlo nejakým spôsobom ohroziť. Patrí sem aj ochrana pred chladom, z ktorého pramení nepríjemné prechladnutie či infekcie. Šatky na nosenie detí môže nastávajúca mamička veľmi dobre využiť aj ako pomocníkov v starostlivosti o vlastné zdravie. Šatka efektívne poslúži ako podpora rastúceho bruška, odľahčí chrbát od prílišnej záťaže, využijete ju na spevnenie postavy, ale vynikajúco poslúži aj ako ochrana pred chladom počas zimy a v prechodnom období. 

Pri nosení v tehotenstve platí zásada, že žena musí vždy brať ohľad na svoje vlastné pocity a podnety svojho tela, nepreceňovať svoje fyzické schopnosti a možnosti a neprepínať sa. Pre mamičku, aj pre vyvíjajúce sa bábätko, je veľmi dôležitý odpočinok.

Ak vaše dieťatko stále potrebuje a vyžaduje vašu náruč a blízkosť v šatke alebo nosiči, nemusíte mu ju odopierať. Môžete sa spolu tešiť z očakávania príchodu nového člena rodiny na svet. Ktovie, možno sa po narodení bábätka chopíte úlohy tandemového nosenia – jedno dieťatko vpredu a druhé vzadu. 

Na záver ešte jedna dobrá správa pre každú maminku: Keď sa počas tehotenstva na nosenie necítite, nezabúdajte na svoje silnejšie polovičky! Že muži a nosenie detí nejdú dokopy? Omyl! Ak váš chlap ešte neviazal a nenosil, je načase aby sa to naučiť :-)

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu