Prečo dieťa plače

Be Lenka logo Be Lenka
22.10.2018
Prečo dieťa plače

Áno, detský plač je srdcervúci, najmä ten u novorodencov. Ale príroda presne vie, prečo to tak zariadila. Veď ako nám ten malý človiečik, ktorý ešte nevie hovoriť, má vysvetliť, že je hladný, unavený alebo mu len jednoducho chýbame? Poriadne hlasitým plačom, ktorý by pokojne mohli vyhlásiť za mučiaci nástroj.

Obsah článku

Mamičky, máte doma dieťatko, ktoré neustále plače? Nič si z toho nerobte, určite nie ste jediné. Možno niektorým z nás bolo dopriate mať doma relatívne pokojné bábätko, ale každé dieťa plače, bez výnimky.

Prečo dieťa plače

Z jediného dôvodu: aby s nami komunikovalo. Keďže ešte nevie hovoriť, nejako sa prejaviť musí. Napríklad, že je hladné, unavené, bolí ho bruško alebo mu je len jednoducho za nami smutno. Ak ste prvorodička a máte doma malé uplakané klbko, ktorému vôbec nerozumiete, verte, že časom jeho plač „prekuknete“. Veď ste jeho mamina a kto by mu mal lepšie rozumieť ako vy?

Ako rozoznať plač dieťaťa

Nie je plač ako plač. Dieťatko plače z rôznych príčin. Je hladné, smädné, unavené, niečo ho bolí, má plnú plienku, je mu zima či teplo, alebo jednoducho chce len cítiť vašu prítomnosť.

Plač od hladu alebo smädu („Mami, som hladný, som smädný“)

Tento plač je u malých detí najčastejší. Dávajú ním najavo najzákladnejšiu potrebu každého živého tvora, a to, že sa potrebujú najesť alebo napiť. Ako takýto plač znie? Dieťatko začína mierne a pomaly plakať, pričom intenzita plaču sa postupne zosilňuje. Jedným zo signálov, že je dieťa hladné, je aj to, že si tlačí päsť alebo prsty do ústočiek, cmúľa ich alebo tlačí jazyk na podnebie.

Plač od únavy („Mama, chcem spinkať, nemôžem zaspať")

Malé bäbatká sú niekedy také unavené, že z tej únavy ani nevedia zaspať. To sa im, samozrejme, nepáči, a preto to dajú hlučne najavo. Často si pri tomto type plaču šúchajú pästičkami oči či noštek, alebo ostošesť vyzývujú. Skúste dieťaťko upokojiť pohladením alebo upokojujúcim a tíšiacim zvukom „psssss, pššššššš“.

Plač od bolesti („Mami, bolí ma bruško, rastú mi zúbky“)

Bolesť je nepríjemná pre každého. A aká musí byť pre malé bábätko, ktoré ešte nevie hovoriť, a teda nemôže vysvetliť, čo ho bolí? Jednoducho sa rozplače, aby dalo najavo, že s ním niečo nie je v poriadku. Takýto plač väčšinou začína výkrikom, po ktorom dieťatko zavzdychá a následne spustí intentívny, rázny plač, až jačí... Ak dieťatko trápi kolika, zvykne tlačiť kolienka k brušku.

Plač kvôli plnej plienke („Mami, potrebujem prebaliť“)

Jednou z ďalších možných príčin hlasitého prejavu vášho dieťatka môže byť aj plienka. Preto ak vaše dieťatko plače a nie je hladné ani unavené, môžno potrebuje prebaliť. Veď byť v precikanej alebo prekakanej plienke nie je určite nič príjemné, hlavne, ak má zapálenú ritku.

Plač zo smútku („Mami, chýbaš mi“)

Pre vaše bábätko ste stredom vesmíru, a preto je úplne normálne, že mu jednoducho príde za vami smutno. Ak je teda vaše dieťatko práve prebalené, napapané, dobre vyspinkané a ani by ho nemalo nič bolieť, za jeho slzičkami môže byť túžba po vás. Preto si ho pritúľte alebo postískajte. No samozrejme, ako sa hovorí: všetkého veľa škodí, tak zas to netreba preháňať, aby sa z vášho drobca nevykľul časom malý „manipulátor“.

Šťastná mamička = šťastné bábätko

Ďalším dôvod na plač môžete byť aj vy alebo konkrétne vaša nálada. Pýtate sa prečo? Ak vy nie ste v poriadku, nebude ani vaše bábätko. Je s vami také späté, že dokáže vycítiť vaše rozpoloženie. Ak sa teda vy cítite zle, bude sa aj ono.

Preto ak vaše dieťatko stále plače a máte pocit, že bez dôvodu, skúste načrieť do svojho vnútra a rozanalyzovať svoje vnútorné pocity. Možno, keď sa vy dáte do poriadku, aj vaše bábätko bude zrazu pokojnešie.

Ako upokojiť dieťa

Pohladkajte ho

Ak máte pocit, že vaše dieťatko plače bez príčiny, skúste ho jemne pohladať po chrbátiku či brušku. Teplo vašej ruky môže mať naň zázračný účinok. Dieťatko pocíti vašu prítomnosť a upokojí sa.

Spievajte mu alebo na neho hovorte

Ak je vaše bäbatko nepokojné a plače, skúste sa mu prihovoriť nežným, pokojným hláskom alebo mu niečo zaspievajte. Upútate tým jeho pozornosť a je možné, že razom zabudne na to, čo ho trápilo, ak to teda nebolo niečo vážne - ako hladné bruško alebo plná plienka .

Dajte ho do šatky alebo ergonomického nosiča

Výborným spôsobom, ako utíšiť plačúce bábätko, je uviazať ho do šatky alebo ergonomického nosiča. Takto je bábätko blízko svojej mamy, cíti jej vôňu, teplo a rýchlo sa upokojí. Mamičky si dokonca pochvaľujú, že takto ich drobcovia aj oveľa rýchlejšie zaspinkajú. Navyše vy máte obe ruky voľné a môžete sa venovať aj iným neodkladným činnostiam.

Relaxačný kúpeľ

Mnohé mamičky majú pri tíšení bábätiek dobré skúsenosti s vodou. Ak vaše dieťa miluje kúpanie, môžete sa ho pokúsiť upokojiť príjemným relaxačným kúpeľom. Kúpeľ má na deti často aj uspávajúci účinok, čiže dieťatko sa nielen upokojí, ale aj príjemne unaví.

Vieme, že sa cítite zúfalé a bezradné, keď vaše dieťatko plače a vy neviete, ako ho upokojiť. Nebojte sa, časom to bude určite lepšie. Mnohé mamičky sa zhodujú, že prvé tri mesiace sú najhoršie a potom sa už dieťatko dostáva do „tichšieho režimu“. Možno je to aj práve preto, lebo si už začínate „rozumieť“.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu