Typy chodidiel

Be Lenka logo Be Lenka
30.05.2022
Typy chodidiel

Rímske, grécke či egyptské? Práve chodidlá s týmto označením sú tie najbežnejšie. Ktoré máte vy? Zisťovali ste to niekedy? Ak nie, my vám ich predstavíme. Možno to znie ako banalita, ale práve tvar chodidla a určenie dominantného palca na nohe pomáha vybrať správnu veľkosť obuvi, čo neraz býva kľúčová záležitosť v dlhodobom vývoji chodidla. Ak si človek vyberie tie správne barefoot topánky, s dostatočným nadmerkom (odporúčame pridať 0,5 - 1,2 cm), dokáže pomôcť chodidlám k plnej funkčnosti. Dostatočný priestor pre všetky prsty znamená aj dokonalú prevenciu proti vbočenému palcu či iným deformitám.

Obsah článku

Aktualizované 6.10.2023

Ako si správne zmerať chodidlo bez ohľadu na to, aký typ chodidla máte, si môžete pozrieť aj v našom videu.

Egyptský typ chodidla

Charakteristická črta egyptského typu chodidla je výraznejšie dlhý veľký palec. Ostatné prsty sa postupne a v jednej priamej línii zvažujú k malíčku. Tento typ chodidla patrí medzi najrozšírenejšie, má ho približne 70% populácie. Egyptský typ chodidla sa považuje za najkrajší. Aj keď majitelia ostatných typov by si s tým určite dovolili nesúhlasiť ☺. Ľudia s egyptským typom chodidla majú podľa štúdie (Ogawa a Hyakusoku) najmenší sklon k problémom so zarastajúcimi nechtami.

Zaujímavosť: Nálezy pri múmiách poukazujú na používanie protéz predlžujúcich hlavný palec na nohe aby noha pre nich dokonalý egyptský tvar.

Výber topánok: Pre ľudí s egyptským typom chodidla sú ideálne topánky s dostatočne širokou prednou časťou s dostatkom priestoru pre dominantný palec. Meranie veľkosti praktizujte od päty po veľký palec. To je vaša dĺžka, ku ktorej treba pridať nadmerok (0,5 - 1,2 cm).

Rímsky typ chodidla

Rímsky typ chodidla je typický tým, že prvé tri prsty sú rovnakej dĺžky, štvrtý a piaty sa postupne zvažujú. Takýmto typom nohy sa môže pochváliť približne 25% populácie. Tento typ chodidla pôsobí na prvý dojem širšie, ako v skutočnosti je, práve vďaka rovnakej dĺžke prstov. Na druhej strane, práve vďaka rovnakej dĺžke prvých troch prstov sa pri chôdzi lepšie rozkladá váha. Možno práve preto dokázali Rimania prejsť obrovské vzdialenosti, aby si podmanili okolité krajiny a rozširovali svoje impérium.

Zaujímavosť: Rimania položili základy merania veľkosti obuvi podľa dĺžky nohy.

Výber topánok: Hranatý tvar chodidla obmedzuje majiteľa nohy pri výbere topánok. Rímskemu typu chodidla najväčšmi vyhovuje obuv s priestrannou prednou časťou, ktorá prirodzene kopíruje tvar chodidla. Dobrou voľbou bývajú aj sandále a topánky s otvorenou prednou časťou.

Grécky typ chodidla

Pri gréckom type chodidla na nohe dominuje druhý prst, ktorý je najdhší. Majitelia tohto typu chodidla si teda musia vyberať topánky práve podľa dĺžky druhého prsta. Takýmto typom sa môže pochváliť približne iba 5% populácie.

Niektoré štúdie ukazujú, že tento typ chodidla je náchylnejší na mozol. Grécky typ chodidla sa môže vyvinúť v čase z ktoréhokoľvek iného typu a to vznikom halluxu, ktorý spôsobí patologickú prestavbu kostičiek v chodidle a palec tak ustúpi na bok, čo vytlačí do popredia práve druhý prst.

Rozloženie váhy pri chôdzi a zvýšený tlak na druhý prst môže pri tomto type chodidla spôsobovať bolesť, zväčša lokalizovanú na druhom prste, občasne aj na prvom.

Zaujímavosť: Rimania položili základy merania veľkosti obuvi podľa dĺžky nohy.

Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather
  • Novinka

Barefoot tenisky
Zing Velcro - All White - Leather

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White
  • Novinka

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom 9 veľkostí
129 €
12 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Beige

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Black

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Beige

skladom 6 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Amber Yellow

skladom 7 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Black

skladom 6 veľkostí
79 €
10 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - All White

skladom 2 veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Dark Green

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Orange

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Black Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Black
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Black

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Germánsky typ chodidla

Germánskemu typu chodidla dominuje palec a ostatné štyri prsty sú rovnakej dĺžky, prípadne môže byť malíček výrazne menší. Kvôli rovnakej dĺžke prstov môže chodidlo pôsobiť masívnejšie, rovnako ako je to u rímskeho typu. Noha pripomína obdĺžnikový tvar.

Výber topánok: Tak ako aj rímskom type chodidla, ktorý je podobne hranatý, neuzatvárajte germánsky typ chodidla do topánok s úzkymi špicatými či oblými špicami. Mohlo by to viesť k vytváraniu neželaných deformít.

Keltský typ chodidla

Keltský typ chodidla je mixom germánskeho a gréckeho typu. Na tomto chodidle je dominantný druhý prst, ktorý môže byť výrazne dlhší ako palec. Ostatné tri prsty sú rovnakej dĺžky alebo sa v rovnej línii zvažujú nadol. Noha pôsobí masívne.

Zaujímavosť: Tento typ chodidla je považovaný za najkomplexnejší a najnezvyčajnejší (aj keď nie najvzácnejší). Jednotlivé nohy sa od seba môžu líšiť a pritom sa bude stále jednať o keltský typ chodidla.

Výber topánok: Nohám s keltskými koreňmi svedčia topánky so širokou prednou časťou alebo otvorenou špicou. Práve kvôli nie úplne štandardnému tvaru špičky nohy nie sú vhodné topánky so zužujúcou sa špičkou, hranatou či guľatou špičkou.

Každé jedno chodidlo je jedinečné, rovnako ako jeho majiteľ. Vo svete by sme nenašli dve identické nohy. Nohám a ich tvaru sa už po stáročia pripisuje určujúci charakter čo sa človeka týka– od typológie osobnosti po genetické dedičstvo.

Môže nám tvar nášho chodidla čo to prezradiť o našich koreňoch? Máme predkov Keltov? Rimanov či Grékov? To zatiaľ nikto definitívne nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Každý človek je unikátny vzhľadovo aj povahovo, bez ohľadu na to, na akých chodidlách kráča po svete. Každý z nás si však zaslúži maximálne pohodlie. Modely Be Lenka barefoot sú vhodné pre všetky typy chodidiel, takže je v podstate úplne jedno, aký typ máte. Základom je dobre si zmerať svoju veľkosť chodidla.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu