Účinky saunovania

Be Lenka logo Be Lenka
26.02.2021
Účinky saunovania

Dnes by sme asi len ťažko hľadali človeka, ktorý nikdy nebol v saune. Parná, suchá, voňavá, horúca, príjemná. Druhov sáun je mnoho, vyberie si naozaj každý. Každá jedna sauna je unikátna vo svojich účinkoch ale pre všetky platí, že sú nesmierne zdraviu prospešné a kto pravidelne saunuje zdraviu sa teší ☺. Aké sú teda účinky jednotlivých druhov sáun, pre koho sú a nie sú vhodné? Pozrime sa na tie najbežnejšie druhy sáun trochu bližšie v nasledujúcom článku.

Obsah článku

Účinky parnej sauny

Najprv si zopakujme základné informácie o parnej saune:

1. Zlepšenie cirkulácie

Štúdie ukazujú, že vlhké teplo má dobrý vplyv na kardiovaskulárny systém. To má za následok zníženie a upravenie krvného tlaku a celkovo zdravšie srdce. Zlepšená cirkulácia taktiež napomáha rýchlejšiemu hojeniu poškodených tkanív.

2. No stress

Sedenie v parnej saune podporuje uvoľňovanie hormónu kortizol. Ten reguluje hladinu stresu a tak sa po návšteve sauny cítime dobre. Bez stresu ☺.

3. Pomoc pri nádche a plnom nose

Vlhké teplo tvorí prostredie, ktoré ohrieva dutiny a podporuje hlboké dýchanie. Pomáha účinne pri zahlienení alebo upchatom nose.

4. Pekná pokožka

teplo otvára póry a vlhkosť vo vzduchu z nich doslova vyplavuje „špinu“, pomáha nám zbavovať sa odumretých kožných buniek a zabraňuje tvoreniu takzvaných čiernych bodiek. Pravidelná návšteva sauny vedie k čistej a rozjasnenej pokožke.

5. Pomoc pri svalovici

Keď to preženieme pri cvičení zvykne nás potrestať svalovica. Na svalovicu je dobrá návšteva sauny. Teplo preniká hlboko do svalových tkanív a pomáha uľaviť od bolesti. Nedávno robené štúdie dokonca ukázali, že vlhké teplo pomáha pri svalovej rekonvalescencii viac ako suché.

6. Uvoľňuje stuhnuté kĺby

Strečing a ponaťahovanie je nevyhnutnosť pred každým tréningom, aby sme sa vyhli zraneniam. Návšteva parnej sauny pred samotným cvičením dokáže kĺby pekne pouvoľňovať a pripraviť na nasledujúcu aktivitu. Hodí sa to obzvlášť pri typoch cvičenia ktoré si vyžadujú veľkú kĺbovú mobilitu ako je napríklad joga, beh, alebo pilates.

7. Spaľovanie kalórií

Pri pobyte v saune sa zrýchľuje tep. Ak sa saunuje správne, vedci tvrdia, že parné sauny stimulujú teplo podobne ako aeróbne cvičenie. Treba mať ale na vedomí, že sauna nie je nástroj na chudnutie. Po návšteve sauny síce stratíte nejaké tie gramy, ale to je vo forme vody, ktorú vypotíte. Samozrejme, pravidelná a dlhodobá návšteva sauny pozitívne vplýva na udržanie alebo dosiahnutie optimálnej hmotnosti, ale len ako podporný prvok v zdravom životnom štýle.

8. Podpora imunitného systému

Hydroterapia je už po stáročia známa ako imunostimulant a parná sauna nie je výnimkou. Vystavovanie tela teplej vode stimuluje leukocyty (ktoré v našich telách bojujú s infekciami). Návšteva sauny nielenže pomôže zmierniť akútne prejavy nachladnutia, ale pri pravidelnom saunovaní vás budú trápiť menej často.

Vlastnosti parnej sauny

  • Typ sauny: vlhká, nízkoteplotná
  • Teplota: rôzna, zvyčajne okolo 45 stupňov Celzia
  • Relatívna vlhkosť vzduchu: 100%
  • Vhodná je pre ľudí s alergiami alebo problémami s dýchacími cestami. Tehotné ženy, osoby s poruchami imunity, pacienti zotavujúci sa po operácii – návšteva sauny je vhodná až po konzultácii s lekárom.

Účinky fínskej sauny

Tak ako aj parná sauna, suchá sauna prináša mnoho benefitov. Aké účinky má teda suché teplo na ľudský organizmus?

1. Zlepšenie prejavov reumatických ochorení

Vlhké teplo reumatikom nesvedčí, preto sa im odporúča navštevovať suchú klasickú fínsku saunu. Medzi reumatické ochorenia, ktorým podľa štúdie z roku 2018 suchá sauna svedčí: fibromyalgia, reumatická artritída a ankylozujúca spondylitída. Suchá sauna pomôže aj ľuďom trpiacim na chronickú únavu či s bolesťami, pacientom s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc či nádchou alergické pôvodu. Vo všeobecnosti však platí, že ktokoľvek kto nemá 100%-né zdravie by mal návštevu sauny konzultovať s lekárom.

2. Zlepšenie stavu pokožky

Vedci z Harvardu zistili, že pravidelné návštevy sauny dokážu pomôcť ľuďom trpiacim psoriázou od pocitov svrbenia

3. Zlepšenie športového výkonu

Kombinácia faktorov ako je zlepšenie cirkulácie, bunkovej obnovy, regenerácie, uvoľnenia a relaxácie svalového aparátu, budovanie imunity a odolnosti organizmu

4. Zlepšenie prejavov astmy

Pravidelné návštevy sauny vedú k zjemneniu „pískania“ u astmatikov

5. Nižšie riziko vzniku demencie

V roku 2017 bola vykonaná zaujímavá štúdia na mužskej vzorke, ktorá ukázala, že pravidelné navštevovanie sauny spolu so zdravým životným štýlom viedli k zníženej šanci na vznik demencie. Tento výskum ešte nie je dostatočne podložený, ale niekde treba začať ☺

Vlastnosti fínskej sauny

  • Typ sauny: suchá, vysokoteplotná
  • Teplota: 80 – 100 stupňov Celzia
  • Relatívna vlhkosť vzduchu: 5 – 10%

Pre koho je / nie je vhodná fínska sauna

Ľudia po infarkte, s vysokým tlakom či chorobami srdca by sa suchej fínskej saune mali vyhnúť. To isté platí aj o tehotných ženách. Suchá fínska sauna je vhodná pre ľudí trpiacich na ochorenia reumatického charakteru

Účinky rímskej sauny

Okrem už veľakrát spomínaných účinkov saunovania, ktoré majú do veľkej miery všetky sauny spoločné, rímska sauna je výborná na:

1. Detox

Pomoc pri chronických ochoreniach dýchacieho traktu (nie v akútnej forme)

2. Využitie esenciálnych olejov

Podľa typu oleja, ktorý sa v saune používa môže mať blahodarný vplyv na dýchacie cesty, svaly, celkovú náladu, únavu či potrebu nabudenia.
V saune môže byť využitá aj svetelná terapia.

Vlastnosti rímskej sauny

  • Typ sauny: vlhká, nízkoteplotná
  • Teplota: 30 – 65 stupňov Celzia
  • Relatívna vlhkosť vzduchu: až 100%

Pre koho je / nie je vhodná rímska sauna

Sauna spája príjemnú teplotu s vysokou vlhkosťou takže je vhodná pre veľkú škálu ľudí. Vyhnúť by sa jej mali ľudia ktorým práve vlhkosť škodí, a to napríklad reumatici

Účinky soľnej sauny

Soľná sauna môže byť upgrade suchej fínskej sauny, infra sauny alebo kombinovanej sauny. Je to sauna ktorej steny sú zo soľných blokov alebo obsahuje soľné koše. Soľné sauny sú výnimočné kvalitou vzduchu, soľ ho totižto ionizuje. Soľné sauny sú suché, vieme čo robí voda so soľou, však? To by nám tá sauna dlho nevydržala ☺ Soľná terapia (speloterapia, haloterapia) je už stáročia známa svojimi pozitívnymi účinkami na dýchacie ústrojenstvo. Kombinácia soli a saunovania teda nemohla priniesť nič iné ako samé dobroty. Najmä ak sa používa ružová himalájska soľ.

  1. Bojuje proti vírusom
  2. Zlepšenie cirkulácie, stavu pokožky a bojuje proti celulitíde
  3. Uvoľnenie stuhnutého svalstva a kĺbov
  4. Detoxikácia
  5. Záchrana pri chronický respiračných ochoreniach ako je napríklad astma alebo alergie
  6. Regulácia krvného tlaku, regulácia hladiny cukru v krvi a kyslého pH v tele
  7. Anti-aging efekt ☺
  8. Prečistenie pokožky
  9. Stimul odozvy imunitného systému v boji s ochoreniami
  10. Ionizácia ovzdušia - negatívne ióny ktoré vylučuje zahriata soľ bojujú s voľnými radikálmi, o ktorých sa vie, že stoja napríklad za vznikom rakoviny. Negatívne ióny pôsobia aj na hladinu serotonínu a tým spôsobujú to, že máme po návšteve soľnej sauny lepšiu náladu a cítime sa dobre. Soľná sauna je teda účinným bojovníkom proti depresiám a úzkostiam. Negatívne ióny zároveň čistia ovzdušie a zbavujú ho baktérií.

Vlastnosti soľnej sauny

  • Typ sauny: suchá, vysokoteplotná / nízkoteplotná
  • Teplota: rôzne
  • Relatívna vlhkosť vzduchu: 0%

Pre koho je / nie je vhodná soľná sauna? 

Návšteva soľnej sauny nemá výrazné obmedzenia. Je vhodná pre rodiny s deťmi tak ako aj pre starších ľudí. Všetko samozrejme záleží od konkrétnej sauny s akou teplotou pracujú a či sa jedná o soľnú infra saunu. Podľa toho vieme zvážiť svoje možnosti podľa odporúčaní, ktoré sme si už pri jednotlivých typoch sáun spomínali.

Účinky aróma sauny alebo bylinnej sauny

Aroma sauna je taký mix rímskej sauny a fínskej sauny. Jedná sa o suchú saunu kde sa špeciálnym dávkovačom dávkujú esenciálne oleje na žeravé kamene a výpary sa dostávajú do vzduchu. Okrem vyššie spomínaných benefitov saunovania je aroma sauna (alebo aj bylinná sauna) obohatená o ďalšie benefity, podľa typu esencie použitej na prevoňanie vzduchu. Napríklad:

  1. Borovica – dezinfikuje a čistí vzduch, uvoľňuje dýchacie cesty pri nachladnutí
  2. Citrón – zlepšuje priechodnosť dýchacích ciest, znižuje krvný tlak, pomáha pri migréne, urýchľuje metabolizmus a čistí pleť
  3. Eukalyptus – znižuje horúčku, podporuje imunitu, má protivírusové účinky, urýchľuje hojenie, pomáha pri bronchitíde, sennej nádche či zápale prínosových dutín
  4. Kamilky – sú upokojujúce, uvoľňujúce a podporujú krvotvorbu
  5. Mäta – je super na žalúdočné problémy, povzbudzuje činnosť mozgu
  6. Medovka – pôsobí ako antidepresívum, znižuje horúčku a zlepšuje zažívanie
  7. Smrek – posilňuje nervy, krvný obeh, pomáha pri chrípke a nachladnutí, má protizápalové účinky

Vlastnosti aróma sauny alebo bylinnej sauny

  • Teplota: suchá, vysokoteplotná
  • Relatívna vlhkosť vzduchu: do 20%

Pre koho je / nie je vhodná aróma sauna alebo bylinná sauna?

Aroma sauna je vlastne upgrade fínskej sauny, takže ľudia s problematickým srdiečkom alebo tlakom, tehotné ženy by sa mali vysokoteplotnej saune vyhnúť


    Ako môžete vidieť, sauny majú drvivú väčšinu benefitov spoločných. Je teda na vás a vašom zdravotnom stave či preferenciách, akú saunu si zvolíte. Ťažiť budete z akejkoľvek voľby. Dôležité je ale saunovať správne a pravidelne. Viac o saunách a saunovaní si môžete prečítať v článku tu. (prelink na saunovanie). Ak vás trápi nejaké ochorenie, alebo si nie ste istý svojou voľbou, poraďte sa so svojim lekárom. Radšej sa dvakrát opýtať, ako zbytočne riskovať.
    Ak už viete, akú saunu si vyberiete, prajeme vám príjemné potenie ☺.

    Prihláste sa na odber noviniek 10%

    a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

    Zaujímajú ma:

    Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu