Pánska barefoot obuv

Be Lenka logo Be Lenka
04.10.2021
Pánska barefoot obuv

Barefoot je starý ako ľudstvo samo. Samozrejme, tento „fancy“ názov sa zrodil nie tak dávno, ale princíp tu bol odjakživa. Ako už anglický názov prezrádza jedná sa o chôdzu naboso. V topánkach.

Obsah článku

Je to naozaj tak jednoduché, ako to znie. Netreba za tým hľadať žiadnu vedu. O barefootoch sa toho popísalo veľa. Dokonca i my máme na blogu sekciu venujúcu sa výhradne tejto téme. Ak vás to teda zaujíma, klik sem a dozviete sa čo potrebuje a ešte omnoho viac.

Predtým, ako vám predstavíme portfólio Be Lenka obuvi pre pánov, zhrňme si v pár vetách čo to ten barefoot je, prečo je super a aké vlastnosti majú barefoot topánky.

Čo je to barefoot a prečo je taký super?

Ako sme si už povedali, jedná sa o chôdzu naboso, v topánkach. A teda barefooty sú typ obuvi, ktorá dokonale nasimuluje chôdzu bez topánok pričom vaše chodidlá ochráni pred vonkajšími vplyvmi. Žiadne špinavé nohy, triesky v chodidlách a pritom zážitok ako keby ste rozbehli bosí. Vďaka ultratenkej podrážke, o tom o chvíľu, budete cítiť povrch, po ktorom kráčate ako keby medzi vami ani nestála 4-6 mm hrubá podrážka. Noha bola evolúciou nadizajnovaná aby mala slobodu a nič ju neobmedzovalo. V klasických topánkach nemôže pracovať správne, čo vedie k jej oslabovaniu a dôsledky sa prejavia na celom tele, nielen na nohe. Zlé držanie tela? Možno za to môžu topánky. Bolesť chrbtice? Aj za to môžu topánky. Zlá nálada? Dokonca aj za tým môžete hľadať zlé topánky. V barefootoch sa noha správa prirodzene, pracuje tak ako má, žiadna jej časť sa nepresiľuje a nepreťažuje a benefituje z toho celé telo. Vďaka neurostimulácii (ani by ste neverili koľko nervových zakončení má chodidlo! Viac majú len bruška palcov a pery!) benefituje aj mozog, dochádza k rýchlejším odozvám, kontrole pohybu, zlepšuje sa balans, stabilita. A mohli by sme pokračovať.

Must-have barefoot obuvi

Zero-drop

Za týmto anglickým výrazom hľadajte nulové prevýšenie medzi pätou a špičkou. Noha je v jednej rovine, váha je rovnomerne rozložená, žiadna časť chodidla nie je preťažovaná. Noha pracuje prirodzene, presne tak ako má.

Ultratenká a flexibilná podrážka

Tento typ podrážky, o hrúbke 4-6 mm, zabezpečuje dokonalý kontakt s povrchom. Vďaka tomu je pocit chodenia naboso tak autentický. Topánky majú navyše veľmi ľahkú konštrukciu, tak mnohokrát ani necítite, že máte niečo obuté.

Široký toe-box

Toe-box je predná časť topánky. Aby boli barefooty naozaj barefootmi, musia rešpektovať prirodzenú anatómiu chodidla. A teda kopírovať jeho tvar. Preto vyzerajú barefooty na prvý pohľad tak smiešne. A ony pritom vyzerajú len ako naše chodidlo. Prsty potrebujú priestor, prirodzene sa rozložia v pokojovom stave, ich náturou nie je tlačiť sa k sebe. V barefootoch majú dostatok priestoru na to, aby sa rozložili tak ako im je od prírody určené a aby sa pri chôdzi mohli voľne pohybovať. Všimnite si, ako sa prsty správajú keď spravíte krok naboso. Roztiahnu sa aby zabezpečili lepšiu stabilitu. O toto ich v klasickej obuvi ukracujeme. Tlačíme ich k sebe a ony trpia deformujú sa. Môže to viesť až k vzniku vybočených palcov. Ale o tejto „chrumkavej“ téme až ďalej v článku.

Žiadna klenba

V barefootoch nehľadajte stielku s klenbou. Keď je noha zdravá, načo by potrebovala barličku v podobe umelej klenby? Len by zbytočne zlenivela. V barefootoch noha maká, klenba sa prirodzene posilňuje.

Tieto štyri základné kritériu sú must-have každej barefoot obuvi. Ak niečo z toho chýba, nejedná sa o barefoot ale hybrid alebo napodobeninu. Pri výbere buďte kritickí a precízni. Vyberáte funkčnú obuv a osobne si myslíme, že keď raz vyskúšate barefoot, vymeníte postupne všetky svoje obyčajné topánky ☺.

V tomto článku vám predstavíme Be Lenka portfólio pánskej barefoot obuvi. Všetky naše topánky sú šité ručne, doma, v srdci Európy s bohatou obuvníckou tradíciou. Pri ich výrobe nezabúdame ani na prírodu a snažíme sa využívať čo najlokálnejšie suroviny a produkovať čo najmenší odpad. Našou víziou je, že raz budete môcť naše topánky po nosení jednoducho hodiť do kompostu. Robíme všetko pre to, aby sme sa tam dostali. V Be Lenka kladieme veľký dôraz na detail a tak v našich topánkach nenájdete len tie najkvalitnejšie materiály, prepracovaný detail ale i kus nás samých. Nech sa páči, presvedčte sa sami.

Barefooty na jar, leto a jeseň

Väčšina mužov preferuje teniskový typ obuvi. My v Be Lenka to vieme, preto sme nedávno predstavili nové modelové rady barefoot tenisiek. Okrem toho máme v portfóliu celoročky i ultraľahké a pohodlné našuchovačky.

Jarné obdobie je ideálne na vytiahnutie tenisiek, aj keď sú muži, ktorí v teniskách fungujú celoročne ☺ Po zime prichádza vítaná zmena, zahadzujú sa zimné bagandže, nohy sa odľahčujú (teda ak už nie ste fanúšikmi našich zimných modelov, pri tých odľahčiť nepotrebujete ☺). Všetky naše ne-zimné modely vynosíte od jari do jesene, celoročné modely dokonca aj v miernej zime. Poďme si teda naše modely vhodné pre mužov predstaviť.

Model Brooklyn sú štýlové kožené univerzálne tenisky ktoré doplnia každý outfit na jar či v lete. Jednoduchý a elegantný dizajn z nich robí naozaj univerzálne kombinovateľný doplnok. Model Brooklyn Light Blue&Grey je vyrobený z vysoko kvalitnej nappa kože, ktorá je veľmi odolná voči opotrebeniu. Modely vo farbách Brown, Grey&Yellow, White&Black sú vyrobené z mäkkej nabukovej kože, ktorá vám zaručí barefoot pohodlie na roky. Flexibilná 4 mm podrážka z gumy, široký priestor na prsty a zero-drop sú samozrejmosťou.
Model Light Blue&Grey kúpite vo veľkostiach 36-43, ostatné modely sú dostupné do veľkosti 46.

Model Flair sú svieže, univerzálne, vyrobené z prémiovej nabukovej kože a spĺňajúce všetky atribúty barefoot obuvi. Presne také sú topánky Flair. Ich nadčasovosť a minimalizmus vhodne doplní každý outfit. Vylepšená 4 mm podrážka Uni Grip zaručuje vynikajúcu priľnavosť, flexibilitu a dostatočný kontakt s povrchom. Model Flair je pre pánov dostupný vo farbe Beige a vybrať si môžete z veľkostí 36-43.

Model Stellar je jedným z najnovších prírastkov v našej Be Lenka rodine. Vysokokvalitné vysoké barefootové tenisky s basketballovým lookom. Vďaka teniskovému „dunk“ vzhľadu budú vaše nohy neprehliadnuteľné. Model je unisex a vyrábame ho v troch farebných prevedeniach – Grey, Black a Red. Model šijeme vo veľkostiach 36-46.

Model Trailwalker Ide o prvé turistické topánky z dielne BeLenka. Ľahké unisex topánky na voľnočasové aktivity, vhodné ako prezutie a odľahčenie po náročnej túre alebo ako vychádzkové topánky do nenáročného terénu. Trailwalkery šijeme v siedmych farebných prevedeniach –All Black, Olive Green, Clay Red. Deep Ocean, Grey, Brown a Mustard a môžete si vybrať z dvanástich veľkostí – 36-47.

Model Nevada je elegantný unisex model navrhnutý špeciálne pre nosenie v meste. Vďaka prvotriednej koži a novej flexibilnej podrážke je vhodný na chladnejšie počasie. Model teda nájde svoje využitie počas jesene a jari ale i miernejšej zimy v meste. Model šijeme v dvoch farebných prevedeniach – Chocolate a Mustard. Na výber máte z pätnástich veľkostí – 33-47.

Model Glide je univerzálnym celoročným unisex modelom predstaveným medzi novinkami roku 2021. Modelom Glide predstavujeme novú vylepšenú podrážku s protišmykovou úpravou. Tvar topánky, a teda konkrétne špička, taktiež prešiel reworkom aby sme vám zabezpečili ešte väčší komfort pri chôdzi. Glide šijeme v piatich farebných prevedeniach – All Black Matt, Cinnamon Brown, Army Green, Dark Brown a All Black a dostanete ich v pätnástich veľkostiach – 33-47, modely All Black Matt, Cinnamon Brown, Army green vo veľkostiach 36-46.

Model Ranger udrží vaše nohy v pohodlí a suchu. Vyrobený z kvalitnej nubukovej kože s nepremokavou ochrannou membránou a teplou podšívkou je tento model práve to, čo vaše nohy potrebujú do chladného počasia. Model Ranger šijeme vo veľkostiach 33-47, v štyroch farebných prevedeniach – Army Green, Dark Brown, All Black a Dark Blue. Model je unisex.

Model Entice je elegantným a nadčasovým modelom vhodným do chladného jesenného a jarného počasia. Vďaka prvotriednej koži a fleece-ovej podšívke však vaše nohy udrží v teple aj počas miernej zimy. Nová a vylepšená podrážka robí z modelu Entice spoločníka, ktorý vás nezradí ani na klzkom povrchu. Jednoduchý dizajn skombinujete do práce i na voľný čas. Vďaka postrannej gumke a putku ich obujete raz-dva. Model šijeme v štyroch farebných prevedeniach – Dark Brown, Burgundy, All Black a Toffee Brown. Vybrať si môžete z jedenástich veľkostí – 33-43.

Model Champ. Štýlové ručne šité kožené tenisky v desiatich zaujímavých farebných kombináciách. Štýlové barefootové tenisky ideálne pre vyznávačov mestského štýlu. Jednoducho must-have každého milovníka tenisiek. Model je unisex, vhodný nielen pre mužov ale i ženy. Farebné prevedenia: White, Space, All Black, Patriot – Black, Red, Gold ; Patriot – Blue & White; Brownie, Black, Latte. Model šijeme vo veľkostiach 33-47.

Model Prime sú tenisky jednoduchého a čistého strihu. Model by sa dal označiť za typovo neutrálny. Navyše je aj unisex. Vďaka jeho čistým líniám a nadčasovosti sa jedná o univerzálny doplnok, vhodný ku každému outfitu. V porovnaní s modelom Champ sú menej teniskové a viac ležérne. Tenisky sú ručne šité z prémiovej kože. Vhodné sú na rôznorodé voľnočasové aktivity, nie sú však určené na športovanie. Dostupné sú v šiestich farebných vyhotoveniach – Mustard, Red, White Crushed Comics (limitovaná edícia), Grey, White a Black. V ponuke sú veľkosti 33-47.

Model Ace je náš čisto vegánsky rad topánok. Jednoduchý a teniskový dizajn ich predurčuje na hviezdnu budúcnosť. Štýlové, ručne šité a unisex. Tieto látkové tenisky si nájdu miesto v srdci každého ochrancu prírody. Majú ultraľahkú konštrukciu a vďaka látke, z ktorej sú šité, sú extra priedušné a vhodné aj na horúce leto. Moderný dizajn tenisiek Ace z nich robí dokonalého spoločníka do práce i na party. Ace-i sú dokonca vhodné aj na šport. Zobrať ich môžete do posilňovne či outdoorový workout. Nie sú vhodné na extrémne športy pri ktorých dochádza k namáhaniu podrážky. Vďaka ľahko vyberateľnej stielke sa ich údržba stane hračkou. Ace-i dostanete v piatich farebných prevedeniach – Purple, All Black, Blue, Red a White a šijeme ich vo veľkostiach 36-46, model Purple do veľkosti 43.

Model City. Topánky sú ručne šité, z prémiovej brúsenej kože alebo mäkkého plátna. Model City je unisex. Jednoduchý a neutrálny dizajn z nich robí topánky naozaj univerzálneho charakteru. Do práce, na party i na prechádzky. Kožené modely sú po naimpregnovaní vhodné do každého počasia, plátenné sú vhodné do suchého počasia. Môžete si vybrať z farieb Plum&White, Navy, Ash, Mustard&White, Tangerine (vegan), Mustard, Sand (vegan) a Black (hladká koža). Dostanete ich vo veľkostiach 36-47, v závislosti od modelu sa ponuka veľkostí môže líšiť.

Model Eazy. Eazy Eazy, tak it easy ☺. Tieto jednoduché, mega pohodlné slip-on topánky, po našom našuchovačky, sú stelesnením leta. Ich stredomorský dizajn je jednoducho top. Hodia sa do práce a bezchybne doplnia aj športový look. Skvelý spoločník na leto a teplé medziobdobia. Model je unisex, vyrábaný z prémiovej kože alebo plátna. V ponuke máme osem farebných prevedení – Blue (vegan), Black, White, Sand `21 (vegan), Dark Brown, Sand&Army Green (vegan), Sand&Blue (vegan), Sand `22 (vegan). V ponuke máme dvanásť veľkostí – 36-47, v závislosti od modelu sa aktuálna ponuka veľkostí môže líšiť.

Model Icon sa radí k celoročným modelom. V našej ponuke patrí k jedným z prvých, ktoré sme predstavili, a stále sa teší veľkej popularite. Vhodný do každého počasia (po naimpregnovaní) a s použitím Merino vložky ho využijete dokonca aj v zime. Topánky sú unisex, celokožené, členkové na zaväzovanie. Vhodné sú na všetky príležitosti, do mesta, business meeting či party. Šijeme ich v siedmych farbách – Cappucino, Mustard&White, Dark Grey, Pebble Grey, Cognac, Black a Dark Brown. V ponuke máme 12 veľkostí – 36-47, v závislosti od modelu sa ponuka veľkostí môže líšiť.

Barefooty na zimu

S Be Lenka zimnými barefoot topánkami už nemusíte viac robiť kompromisy. Naše zimné modely nielenže dobre vyzerajú a zahrejú. Stále vám umožnia užívať si pocity z chôdze naboso i keď vám bude pod nohami vŕzgať sneh či dokonca keď udrú tuhé mrazy.

Model Nord je unisex, ručne šitý z prémiovej kože s hydrofóbnou úpravou. Zateplený je fleece-om a teda vhodný do miernej zimy. Nord-y sú nízke, členkové, s efektným šnurovaním. Na boku topánky je šikovný zips ktorý zjednoduší obúvanie. Aj keď sa jedná o zimný model, 4 mm “hrubá” podrážka spĺňajúca tie najprísnejšie štandardy barefoot obuvi je samozrejmosťou. Neprídete tak o bezprostredný kontakt s povrchom a zážitok z chôdze naboso. Topánky sa šijú v štyroch farebných prevedeniach – Navy, Grey, Caramel a Charcoal v jedenástich veľkostiach, 36-46.

Model Winter 2.0 sú vylepšenou verziou našich najpredávanejších zimných topánok. Strihovo sa tento model radí k nižším členkovým topánkam, rovnako ako model Nord. Spoločné majú aj šnurovanie s tým rozdielom, že Winter-y nemajú bočný zips a sú zateplené Merinom. Kombinácia hydrofóbnej kože a Merino vlny s membránou z nich robí ideálneho spoločníka do miernejších i poriadne mrazivých zimných dní. Samozrejmosťou je nová, vylepšená, protišmyková podrážka. Tieto štýlové ručne šité funkčné zimné čižmy potešia aj toho najnáročnejšieho zákazníka. Wintery dostanete v štyroch farebných prevedeniach – Black 2.0., Chocolate 2.0, Dark Brown 2.0 a Cognac 2.0. Topánky šijeme vo veľkostiach 36-47.

Be Lenka modely vyrábané z kože sú vhodné aj do daždivého počasia. Zimné modely sú šité z hydrofóbnej kože, ktorá prirodzene odpudzuje vodu a zamedzuje tvorbe fľakov od posypovej soli. Pre zabezpečenie plnej funkčnosti a predĺženie životnosti odporúčame obuv pravidelne čistiť a impregnovať.

Barefootom na halluxy

Problém s vybočenými palcami sme si námatkom spomenuli na začiatku článku. Čo to teda je? Pojem hallux, alebo teda vybočený palec, je pre veľa mužov neznámy. Môžeme sa však mylne domnievať, že sa jedná o čisto ženskú záležitosť. Nie je tomu tak. Takže páni, neznalosť neospravedlňuje ☺. Nejdeme sa tu o halluxoch dopodrobna rozpisovať, ak vás táto téma zaujíma, môžete si o nej prečítať tu. V skratke povedané, vybočený prst, hallux, je deformita kostí na nohe, kedy sa palec tlačí smerom k ostatným prstom a pri koreni palca, na boku nohy, vzniká nepekný hrb. Tento hrb je vlastne posunutý kĺb palca. Jeden z dôvodov, prečo tento problém vzniká, je dlhodobé nosenie nevhodnej obuvi. Tá zvykne tlačiť na prsty, tlačí ich smerom k sebe a tak ich deformuje. Postupom času sa prsty „vzdajú a poddajú“, dochádza k prestavbe kostí chodidla. A tu, milí páni, končí všetka sranda. Okrem toho, že tento stav je veľmi neestetický, čert to ber, je najmä veľmi bolestivý a komplikuje výber topánok, pretože všetky na hallux tlačia a potom je utrpením spraviť čo i len jeden krok, nieto sa ešte vybrať na prechádzku alebo turistiku. Nevhodná obuv je teda jedným z dôvodov, prečo 23% ľudí vo veku 18-65 a 35,7% ľudí vo veku nad 65 trápia halluxy.

Ako sa teda halluxom vyhnúť, alebo zmierniť ich prejavy ak sa už objavili? Každý dobrý fyzioterapeut vám povie, že treba cvičiť. Svätá pravda. Bez cvičenia sa nedá vyriešiť žiadny zdravotný problém. Kým sa ale dostanete na cvičenie k fyzioterapeutovi, môžete pre seba urobiť prvý krok – zmeniť obuv. Ako už asi správne tušíte, vymeňte svoje klasické topánky za barefooty. Prečo? Všetky atribúty barefoot topánok prospievajú zdraviu chodidla a teda pomáhajú riešiť aj problémy s halluxami. Zero-drop? Nulové prevýšenie medzi pätou a prstami kladie nohu do jednej roviny, na prsty nie je vyvíjaný zvýšený tlak, noha rovnomerne a hlavne prirodzene pracuje. Široký toe-box? Široká predná časť topánky je alfou omegou dobrých barefootov. Prsty sú prirodzene stavané tak, že sa v pokojovom stave roztiahnu, nie tlačia na seba. A práve toto im klasická obuv nedovoľuje. Tlačí prsty k sebe, tie sa namáhajú a deformujú a bum, problém je na svete. Široká predná časť barefoot topánok verne kopírujúca prirodzený tvar nohy prstom dáva dostatočný priestor aby sa mohli rozložiť a pohybovať pri chôdzi. Nikde ich nič netlačí, neomína, nedeformuje. Bingo! Ultratenká a flexibilná podrážka? Vďaka takému to typu podrážky má chodidlo dokonalý kontakt s povrchom dochádza k neurostimulácii, zapájajú sa všetky svaly, noha sa stáva silnejšou. Navyše sa zlepšuje komunikácia s mozgom, vďaka kontaktu s povrchom mozog rýchlejšie vyhodnocuje správy a teda rýchlejšie na podnety reaguje. Nosenie barefootov je vlastne ako taká zdravotná masáž v topánke. Stielka bez klenby? Zdravé chodidlo klenbu nepotrebuje. Práve naopak. Umelá opora klenby nohu oslabuje, noha lenivie. Bez klenby noha pracuje prirodzene a klenbu si spevňuje. Ak vás trápi padnutá klenba tak určite vyhľadajte fyzioterapeuta. V tomto prípade platí to isté ako pri halluxoch. „Bez cvičenia nie sú koláče“ ☺. Barefoot pomôže, ale problém úplne nevyrieši.

O tom, aké benefity pre telo barefoot obuv prináša niet pochýb. Za barefootmi stoja, dovolíme si tvrdiť, stáročia testovania v praxi. Dnešné barefoot značky neobjavili Ameriku, to nie. Ale povýšili túto starú metódu na niečo úplne nové, moderné, niečo, za čím ľudia šalejú a musia to mať. A to je dobre. V Be Lenka máme víziu, zmeniť obúvacie návyky ľudí po celom svete. Chceme, aby ľudia boli zdraví, aby robili niečo pre seba v každodennom živote a dokonca bez toho, aby si to aktívne uvedomovali. Na potrebu kvalitnej obuvi sa dlhé roky zabúdalo. Patrilo to akosi na vedľajšiu koľaj. Preto sme naozaj veľmi radi, že sa karty obrátili a osveta sa začala šíriť rýchlosťou blesku. Nezabúdajme, že nohy nás celý deň nosia. Celých nás, celú našu váhu. A kam len chceme. Je na čase na ne prestať zabúdať a za túto službu sa im náležite odmeniť. Kvalitnou a funkčnou obuvou. A v Be Lenka pre vás máme naozaj široký výber a radi vám s výberom tých pravých topánok pre vás pomôžeme. Neveríte? Prečítajte si recenzie našich zákazníkov. Ľudia radia ľuďom, lepšej reklamy niet. A spokojný zákazník je naším hnacím motorom. Vaša podpora nás posúva a hecuje. Vďaka tomu neustále vymýšľame a prichádzame s novými nápadmi. Najbližšie plánujeme naše portfólio rozšíriť o modely vhodné na turistiku. Stay tuned ☺

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu