Zarastajúce nechty

Be Lenka logo Be Lenka
08.12.2020
Zarastajúce nechty

Zarastajúce nechty (onychokryptóza) patria k pomerne častému problému. Zarastené nechty bývajú bolestivé a nezriedka končia zápalom a infekciou. Príčinou zarasteného nechtu je zatlačenie (zarastenie) nechtu do nechtového valu. Čo túto nepríjemnú skutočnosť spôsobuje, ako si pomôcť a ako sa jej vyvarovať si bližšie povieme v tomto článku.

Čo je zarastajúci necht a ako vzniká?

Zarastajúci necht vzniká keď okraj nechtu vrastie do kože v okolí nechtu – nechtového valu. Najčastejšie postihovaný býva palec na nohe, ale nechty môžu zarásť na na prstoch na rukách. Necht vrastie do kože, koža sčervenie, napuchne, bolí. Môže sa pridať zápal a infekcia s hnisavým výtokom. Za vznikom tohto problému môžeme hľadať nesprávnu techniku strihania nechtov, nevhodnú obuv, zranenie či niektoré choroby. Svoje zohráva aj dedičnosť a tvar nechtovej platničky.

Ako na zarastajúci necht?

Zarastajúci necht sa dá odhaliť už v začiatkoch. Prečo? Lebo pobolieva. Sprevádza ho začervenanie a opuch. Pokiaľ sa do jeho liečby pustíte hneď na začiatku, je veľká šanca, že sa problém skomplikuje a bude nutný zásah lekára. Ako teda na to?

1. Kúpeľ pre nohy

Namáčanie nôh v teplej vode (môžete použiť jemné mydlo) dokáže uľaviť od bolesti aj zmierniť opuch. Namáčajte nohy 3x denne po 20 minút. Môžete pridať aj magnéziovú soľ.

2. Jablčný ocot

Skúste si pripraviť kúpeľ na nohy s použitím jablčného octu. Jednoducho vlejte ¼ hrnčeka octu do teplej vody a močte si nohy 20 minút. Hovorí sa, že jablčný ocot má antiseptické, protizápalové účinky a dokáže vraj aj uľaviť od bolesti. Jablčný ocot sa nachádza skoro v každej domácnosti, tak prečo to nevyskúšať?

3. Antibakteriálne mastičky

Aplikujte antibakteriálne mastičky, voľne dostupné v lekárni – na oblasť postihnutej kože. Pomôže to stiahnuť zápal a opuch.

4. Prírodná dezinfekcia

Z prírodnej lekárničky pomôže kombinácia medu a cibule. Tieto dve ingrediencie zmiešajte v rovnakom pomere a pripravte si z nich obklad. Ten priložte na noc na postihnutý prst, oviažte obväzom a nechajte cez noc pôsobiť.

5. Medicinálna pedikúra

Skúsený podiater vám s takmer okamžitou účinnosťou dokáže uľaviť od bolesti správne prevedeným zákrokom a pomôže s liečbou zarastajúceho nechtu. Podiater vykoná tamponovanie a podkladanie nechtu v prvom štádiu liečby, môže taktiež aplikovať drén (ak je prítomný hnis) či použiť nechtovú šponu alebo rovnátko. Podiater je vybavený špeciálnymi prístrojmi, ktorými ošetrí okraje nechtu. Výber podiatra je naozaj kľúčový, nikdy nezverujte svoje problematické nohy do rúk kozmetických pedikérov, môžu problém zhoršiť neodbornou manipuláciou so skalpelom alebo nevhodným a príliš dlhým namáčaním nôh.

Pokiaľ problém pretrváva alebo sa pridruží hnis a silný zápal, alebo pokiaľ ste diabetik, neváhajte a vyhľadajte lekársku pomoc. Bojíte sa strhávania nechtu? To naozaj nemusíte. Prax ukázala, že strhnutie celého nechtu nie je až také účinné a problém sa rád vracia. Preto sa skôr odstraňuje len jeho časť, upravuje sa šírka nechtovej platničky alebo jej tvar, alebo sa upravuje veľkosť nechtových valov. V lokálnej anestézii, takže žiaden strach.

Ako zabrániť zarastaniu nechtov?

Ako sme si už povedali, za problém zarastajúcich nechtov môžeme viniť zlú techniku strihania nechtov, nevhodnú obuv, zranenie, tvar nechtovej platničky či dedičnosť. Ako sa teda vyhnúť zarastaniu nechtov?

Technika strihania nechtov na nohách

Necht by nemal byť ostrihaný príliš nakrátko ale mal by troška prečnievať lôžko. Vhodné je aj okraje jemne zahladiť pilníkom, aby neboli ostré a teda nemohli perforovať pokožku v okolí nechtu. Nikdy však nie do oblúčika! Ak si netrúfate spraviť si pedikúru, nič nepokazíte ak sa zveríte do rúk školenému a skúsenému odborníkovi v oblasti medicinálnej pedikúry - podiatrovi. Ten vám dokonca vie aj do istej miery upraviť tvar nechtovej platničky aby vás do budúcna problémy už netrápili.

Nevhodná obuv

Vždy volte obuv, ktorá poskytuje dostatok priestoru prstom a nikde ich neutláča. Obuv s príliš úzkou či krátkou špičkou sa so zdravými nechtami (a nohami všeobecne) vôbec nekamaráti. Ak neviete akú obuv si obuť na vaše nôžky aby boli vaše nohy v bezpečí ale aby stále vyzerali štýlovo a šik, môžete sa poobezerať aj po barefootových topánkach z dielne Be Lenka. Nielenže budú vaše nohy v pohodlí a zdraví, budete vyzerať originálne a ich nosenie si rýchlo zamilujete. Viac o našich barefoot topánkach si môžete prečítať tu.

Zranenie

Tento faktor asi nie je možné tak úplne ovplyvniť. Jedine si na seba musíte dávať pozor a vyvarovať sa zraneniam nielen nôh, ale vlastne tak celkovo, tak to bude najlepšie.

Tvar nechtovej platničky

Nadmerne zakrivený necht či väčšie nechtové valy na prstoch na nohách. Tak ako sme si už povedali pri technike, konzultácia u podiatra a následné ošetrenie nechtovej platničky môže pomôcť predchádzať problému so zarastajúci nechtami.

Dedičnosť

Vtomto prípade vám asi nedokážeme moc poradiť  Iba toľko, že ak máte genetickú predispozíciu na zarastajúce nechty, dbajte na prevenciu. Nechty strihajte správnou technikou, navštevujte odbornú pedikúru a venujte pozornosť výbehu vodnej obuvi, ktorá nebude vyvíjať tlak na nechty zo žiadnej strany.

Zarastajúce nechty nepredstavujú problém, ktorému by sa nedalo predísť alebo ho riešiť ak už nastane. Nikdy ho ale nepodceňujte, pretože sa môže nepríjemne skomplikovať. Neliečený zápal môže zasiahnuť až kosť a to už sú veru komplikácie, kde končí všetka zábava. Zarastajúci necht vyžaduje našu pozornosť, ak tento problém zachytíte hneď v začiatkoch, je vysoká pravdepodobnosť, že si pomôžete aj sami a zákrok lekára nebude nutný. Ak sa však pridruží zápal či hnis, neváhajte a návštevu lekára neodkladajte. Ak ste k tomu ešte diabetik, vyhľadajte odbornú pomoc hneď v začiatkoch. O svojom zdravotnom stave informujte lekára/podiatra, keďže cukrovka dokáže aj malé zranenie značne skomplikovať.

Tak teda hor sa spraviť si super pedikúru a obuť nôžky do kvalitných barefootiek.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu