Barefoot pre dospelých

Be Lenka logo Be Lenka
09.05.2022
Barefoot pre dospelých

Ľudskému telu je máločo tak prirodzené ako práve chôdza naboso. Dnes si však nevieme dosť dobre predstaviť zhodiť topánky a prejsť sa bosí po meste. Všade na naše nohy číha nebezpečenstvo v podobe úlomkov skla, ostrých kameňov či obyčajnej špiny. Bosú chôdzu si však môžeme dopriať v barefoot topánkach a pri tom nohy chrániť od vonkajších vplyvov.

Chôdza naboso

Barefoot nadšenci pribúdajú ako huby po daždi. Čím ďalej, tým viac ľudí prepadá fenoménu bosého obúvania a nevedia si vynachváliť zdravotné benefity, ktoré tento typ obuvi prináša. Top dôvody prečo prejsť na barefoot sme pre vás zosumarizovali tu. Pozrime sa na pár zaujímavostí, v čom sa barefoot a chôdza naozaj naboso líši od chôdze v topánkach.

Fyzioterapeutka Clara Lewitová, barefoot nadšenkyňa, sa chôdzou naboso zaoberá už dlhé roky. Dovolí si tvrdiť, že zmenou klasickej obuvi na barefoot sa dokáže človek zbaviť viacerých zdravotných problémov. Porovnáva napríklad správanie sa nohy v topánke s tvarovanými vložkami a v barefootkach bez vložky. Poukazuje na to, že noha podložená tvarovanou stielkou sa správa ako pasívny predmet. Klenba je umelo podporovaná, noha teda nemusí „nič robiť“. Svaly tak lenivejú a ochabujú, keď príde klenba o svoju barličku má tendencie sa prepadávať. Vďaka umelej podpore sa totižto oslabujú šľachy a ligamenty, lebo nie sú stimulované a precvičované, a tak po odobratí podpory nie sú dostatočne silné na udržanie klenby. Chodenie naboso alebo v barefoot topánkach dokáže vyriešiť aj tento problém. Pri barefoot chôdzi sa chodidlo aktivuje, šľachy, ligamenty a svaly sa posilňujú, chodidlo vníma terén hmatom, dráždi sa nervová sústava a reakcia organizmu na zmeny terénu sa zrýchľuje. Nielenže nám barefoot chôdza zlepší fyzickú kondíciu, navyše nám zlepší aj koordináciu a balans.

V prípade, že sme v bezpečnom prostredí, kde môžeme zhodiť obutie, je dobré prebehnúť sa naozaj naboso. Zaujímavým argumentom, prečo je chôdza s bosými chodidlami tak prospešná, je takzvaný efekt uzemnenia. Hovorí o ňom štúdia uverejnená v Journal of Environmental and Public Health. Táto štúdia pojednáva o tom, že pri bosej chôdzi do kože nôh prijímame zo zeme negatívne nabité elektróny, ktoré telu dodávajú antioxidanty a ničia nebezpečné voľné radikály. Štúdia tvrdí, že vďaka tomuto „uzemneniu“ môžeme zlepšiť svoj zdravotný stav, vyliečiť chronické degeneratívne ochorenia, znížiť stres, tlmiť zápaly, vyriešiť poruchy spánku, kardiovaskulárne ochorenia a mnohé ďalšie. Pravidelné chodenie naboso zlepšuje hladinu cukru v krvi, pomáha s reguláciou hormónu kortizolu (zodpovedný za stres), upravuje hormonálnu rovnováhu či znižuje viskozitu krvi. Zaujímavé tvrdenie je, že do rovnice pre celkové zdravie človeka okrem vody, slnka, správnej výživy a fyzickej aktivity patrí práve aj vyššie spomínané uzemnenie. Zaujímavá myšlienka, za vyskúšanie určite stojí ☺.

Široký výber pre mužov i pre ženy

Tak ako stúpa dopyt po barefootkach, tak stúpa aj ponuka barefootiek na našom trhu. Výber je už tak široký, že si vyberie naozaj každý a na každú príležitosť. Na bežné nosenie, na šport, turistiku, dokonca i na spoločenské udalosti ako je svadba.

Be Lenka pre ženy

Be Lenka ponúka naozaj široký výber dámskych barefoot topánok. V portfóliu dámskej obuvi nájdete kolekcie na každé ročné obdobie a príležitosť. Na zimu sú na výber vysoké i nízke čižmy, elegantné dámske, minimalistické či cool unisex modely. Zateplené fleece-om do miernejšieho počasia či pre odolnejšie dámy, merinom do tuhej zimy či pre zimomravejšie žienky, ktoré majú rady svoje nohy pekne v teplúčku. Na jar a jeseň pre dámy šijeme teniskové modely, barefootky na ľahkú turistiku, mokasínkové modely či balerínky. Do teplého letného počasia je na výber niekoľko typov sandálikov. Bez ohľadu na to, akú kolekciu si vyberiete, všetky majú jedno spoločné – sú vyrábané ručne, v srdci Európy a z prémiových materiálov. Dámske balerínky navyše zohľadňujú jedinečnú anatómiu ženského chodidla a to z nich robí ozajstný obuvnícky unikát ☺.

Celé portfólio dámskej obuvi Be Lenka nájdete tu.

Be Lenka pre mužov

V Be Lenka ponuke si prídu na svoje aj páni. Svoje nohy obujú štýlovo, vkusne a do každého počasia. Na výber majú topánky teniskového charakteru, mokasíny, trekingové topánky či odolné zimné modely. Všetky modely sú šité z prémiových materiálov. Kožené modely sú ručne šité z kože tej najvyššej kvality. Nezabúdame ani na milovníkov všetkého živého a v našej ponuke si nájdete aj vegan modely.

Celé portfólio pánskej obuvi Be Lenka nájdete tu.

Značka Barebarics

Značka unikátnych vegan tenisiek Barebarics, ktoré budete chcieť mať všetky. Ich tvar dokonale kopíruje prirodzený tvar nohy a pritom nepôsobí čapato. Široký priestor na prsty v prednej časti prsty neutláča ale poskytuje im dostatok voľnosti na prirodzený pohyb. Nulové prevýšenie, zero-drop, je samozrejmosťou. Tenká a flexibilná podrážka zabezpečuje dokonalý kontakt so zemou a verne imituje pocity chôdze naboso. Topánky sú navyše extra ľahké a tak je ich nosenie nanajvýš komfortné a vy po čase možno aj zabudnete na to, že máte niečo na nohách. Pripomínať vám, že ste reálne obutí, budú akurát obdivné pohľady okoloidúcich ľudí ☺.

Prebuďte svoje nohy zo zimného spánku a vráťte im ich pravú funkciu obutím do barefoot topánok. Keď máte možnosť, prebehnite sa bosí po tráve a pošteklite svoje zmysly. Celé telo ba aj myseľ sa vám za túto starostlivosť poďakujú.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu